Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör studentsjuksköterskor Madeleine Johansson och Linus Lindén. Foto: SVT

Sjuksköterskestudenter får lön av sjukhus – långt innan de börjar jobba

Publicerad

Bristen på vårdplatser i kombination med covid-19, influensa och RS har nu fått flera sjukhus att gå upp i stabsläge de senaste dygnen. Och i jakten på sjuksköterskor – som det fortfarande finns ett extremt behov av – har arbetsgivare börjar ta till helt nya metoder.

Här om dagen rapporterade SVT om att patienter som vårdas i korridorerna på svenska akutsjukhus blivit vardag, en följd av bristen på framför allt sjuksköterskor. Läget har bidragit till att arbetsgivare nu tar till nya metoder för att knyta till sig de eftertraktade studenterna. Exempelvis genom att ge studenter betalt redan under studierna.  

– Vi kommer kunna gå till vilket sjukhus vi vill egentligen och bara ”hej, vi vill jobba här”. Och få en anställning där mer eller mindre, säger sjuksköterskestudenten Linus Lindén om arbetsmarknaden som sjuksköterska.  

Han själv är färdigutbildad om fyra veckor, har fått lön från sin framtida arbetsgivare under hela det sista studieåret – i utbyte mot att han lovar att vara anställd där i minst ett år sen. Lönen han får under studierna är däremot inte en full lön, utan motsvarar det han skulle ha fått i CSN-lån.  

– Jag är jättenöjd med det. Då har du det första året tryggat redan, men också det sista året på utbildningen. Att du slipper ta några lån och har en säker inkomst hela tiden, säger han.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.