Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sida-chefen Charlotte Petri Gornitzka hävdade först att det handlade om ett avgångsvederlag, men medgav senare att hon varit anställd på Internationella Rädda Barnen. Foto: SVT

Skandalen kring nya MSB-chefen: Tog dubbla ersättningar som Sida-chef

Uppdaterad
Publicerad

MSB:s nya generaldirektör har varit i blåsväder förr. 2014 avslöjade SVT att hon som generaldirektör för biståndsmyndigheten Sida tagit emot dubbla ersättningar och fortsatt engagera sig i en organisation som fick stora bidrag från Sida.

Skandalen briserade mitt i valrörelsen och ledde till starka reaktioner – bland annat från dåvarande oppositionspolitikerna Stefan Löfven (S) och Per Bolund (MP).

Charlotte Petri Gornitzka hade tidigare varit generalsekreterare för Internationella Rädda Barnen, och från den organisationen tog hon under sex månader emot en fortsatt ersättning på totalt en halv miljon kronor efter att hon börjat jobba åt Sida, där hon fick en månadslön på 100 000 kronor.

Själv hävdade hon först att den halva miljonen varit ett avgångsvederlag, men Rädda Barnen dementerade detta. Enligt Rädda Barnen var det en lön, och Petri Gornitzka bekräftade senare också att hon ”i formell mening var anställd” av Internationella Rädda Barnen under den aktuella perioden.

Enligt SVT:s källor hade hon internt på Sida uppmanats att avsäga sig ersättningen från Rädda Barnen, uppmaningar hon inte sade sig känna till. I en intervju med SVT försvarade hon den dubbla ersättningen.

– Min bedömning var att det var en skälig ersättning för det arbete jag hade gjort på Rädda Barnen, sa Charlotte Petri Gornitzka vid intervjun.

”Allvarligt och upprörande”

Svenska Rädda Barnen hade tagit emot närmare 170 miljoner kronor i bidrag från Sida samtidigt som myndighetens generaldirektör fick ersättningen från Internationella Rädda Barnen – ett förhållande som fick bland annat Miljöpartiets Per Bolund att reagera.

– Det var både allvarligt och upprörande. Det skapar frågor kring tillförlitlighet och vem hon egentligen arbetar för.

Även dåvarande oppositionsledaren Stefan Löfven (S) krävde svar.

– Du ska inte ha två ersättningar, du har ett uppdrag och då är det rimligt att man har en ersättning också, sa han till SVT.

Hade fortsatt engagera sig

Experter ifrågasatte om ersättningen kunde strida mot regelverket för generaldirektörers bisysslor, men biståndsminister Hillevi Engström (M) initierade en utredning inom regeringskansliet som kom fram till att det inte begåtts några formella fel vid anställningen av Petri Gornitzka.

Samtidigt kunde SVT avslöja mejl som visade att hon fortsatte engagera sig i interna frågor hos Internationella Rädda Barnen även efter att hon börjat som Sida-chef.

Charlotte Petri Gornitzka hade även tidigare varit i blåsväder, och bland annat fått kritik från korruptionsutredare för att ha anställt en släkting.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet