SVT Nyheter kunde i förra veckan berätta om en gynekolog som anmälts för sexuella kränkningar av fyra patienter. Händelserna inträffade när läkaren var inhyrd på Cityakuten i Stockholm tidigare i år.
Cityakuten sa upp kontraktet med gynekologen och anmälde honom till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som sedan i maj i år utrett patienternas klagomål. I augusti anmälde ytterligare en patient läkaren, den gången för att ha tagit ett vävnadsprov i hennes underliv utan tillräcklig bedövning. Utredningen innehåller även en anmälan om misstänkt överförskrivning av narkotikaklassade läkemedel som inkom till IVO i slutet av förra sommaren.
Kritik för olämpliga uttalanden
Efter att ha avslutat utredning väljer nu IVO att kritisera gynekologen för sitt bemötande av de fyra patienterna på Cityakuten. I sitt beslut skriver IVO att de anser det klarlagt att gynekologen “uttalat sig olämpligt i förhållande till patienterna”. Något som IVO konstaterar strider mot lagen som dikterar att hälso- och sjukvårspersonal är skyldiga att visa patienter omtanke och respekt.
IVO avfärdar även gynekologens förklaring till sitt beteende – att han hade ont och var trött till följd av att han skadat sin arm. I sitt beslut skriver IVO att smärtan inte kan “urskulda ett olämpligt beteende eller respektlösa uttalanden.”
Några av patienterna som anmält gynekologen har även anklagat honom för fysiska kränkningar, till exempel en patient som säger att han kysste henne på benet, något som gynekologen konsekvent förnekar. IVO anser att det inte är möjligt att utreda patienternas påståenden ytterligare och skriver:
“...bemötandefrågor är svåra att utreda. Att helt klarlägga vad som faktiskt sagts i en viss situation låter sig sällan göras, inte heller i detta ärende.”
Får behålla läkarlegitimation
Däremot bedömer IVO att gynekologen inte utgör en fara för patienter och att det därför inte finns skäl att frånta gynekologen sin legitimation eller vidta någon annan åtdgärd. Ett beslut som IVO bland annat motiverar med att gynekologen efter händelserna tagit till sig av kritiken. IVO skriver:
“Med stöd i vad som framkommit i under handläggningen, och då särskilt [gynekologens] uttalade insikt i att hans bemötande ska präglas av omtanke och respekt, bedömer IVO att [gynekologen] inte kan befaras utgöra en patientsäkerhetsrisk i sin yrkesutövning som läkare”.
Kritiseras för överförskrivning
IVO riktar även kritik mot gynekologen för att han ska ha skrivit ut för stora mängder narkotikaklassade läkemedel till två patienter. Överförskrivningen anmäldes av ett apotek i västsverige och har inga kopplingar till händelserna på Cityakuten. IVO skriver att de efter samtal med gynekologen bedömer att han i framtiden kommer följa bestämmelser om att vara restriktiv vid förskrivning av narkotikaklassade läkemedel, varför IVO inte tycker att det finns skäl att begränsa gynekologens förskrivningsrätt.
Fakta – IVO
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tillsynsansvar över hälso- och sjukvårdspersonal i Sverige. Om det finns misstankar om att hälso- och sjukvårdspersonal utgör en fara för patienters säkerhet så kan IVO inleda en granskning av personen i fråga. Skäl för utredning kan till exempel vara olämplighet, oskicklighet, sjukdom eller missbruk. Oftast inleds granskning till följd av en anmälan från arbetsgivare eller patienter.
Efter utredning kan IVO besluta om att rikta kritik mot hälso- och sjukvårdspersonal om personen gjort något som varit olämpligt med hänsyn till patientsäkerheten.
Om IVO bedömer att det finns skäl för att personal ska få sin legitimation indragen, eller få prövotid, så ska de anmäla det till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) som ytterst beslutar om sådana åtgärder.