Polisens arbete mot ofredanden och trakasserier i de egna leden får underkänt av initiativtagare till #nödvärn. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Skarp kritik mot polisens arbete efter ofredanden: ”Inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin Dejemyr, en av initiativtagarna till #nödvärn, är inte förvånad över att det kommer anklagelser om ofredanden på polisens julfester, och riktar kritik mot det förebyggande arbetet inom polisen.

– Man har velat få det överstökat. Man har missat att det är ett pågående projekt hela tiden, säger hon.

Under kort tid har flera av polisens julfester resulterat i anmälningar om ofredanden. Från polisens håll har det sagts att man arbetar med det ständigt, men polisen Kerstin Dejemyr tycker inte att man har gjort tillräckligt. Hon är en av initiativtagarna till #nödvärn, som var polisens upprop under metoo-rörelsen.

– Jag blir väldigt ledsen, men inte speciellt förvånad. Vi har sagt det hela tiden. Man vill stänga igen och säga att man förstått. Men man har inte nått ända ner till den svagaste länken, säger hon.

Har det skett någon förändring?

– Det har blivit en förändring. De som var duktiga innan är ännu bättre nu, men de som inte var med från början har ännu inte vaknat. Ingen skulle ju säga att man accepterar det, men vad betyder det, säger Kerstin Dejemyr.

Snyggt men inte effektivt

Kerstin Dejemyr tycker att man går bort sig i riktlinjer och policydokument, utan att vara lyhörd för de som utsatts.

– Det känns som man vill göra snabba åtgärder för att tala om att man har gjort det. När journalister ringer ska man kunna säga att man gjort åtgärder, men inte vilka åtgärder man gjort, säger hon.

Hon upplever att det finns en acceptans och en kultur inom polisen som lever kvar.

– Man har missat att det är ett pågående projekt hela tiden, och vi vill ha en resurs som arbetar med det här kontinuerligt, säger Kerstin Dejemyr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.