Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Edinit AB, som i dag driver Arena Academy i Göteborg och Stockholm, förlorar tillståndet att bedriva gymnasieskola. Foto: SVT

Skolor mister tillstånd – 600 elever berörs

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen drar in tillståndet för grundskolan Arenaskolan i Örebro och två gymnasieskolor i Stockholm och Göteborg. Orsaken är att personer som Säpo sett som olämpliga fått arbeta nära eleverna. Flera hundra elever berörs.

Enligt Skolinspektionens beslut för Arenaskolan i Örebro har det funnits en risk för att barnen i skolverksamheten utsätts för radikalisering. Konkret handlar det hela om att man låtit personer som tidigare bedömts som olämpliga av såväl Skolinspektionen som Säkerhetspolisen arbeta nära elever och på ledande positioner.

Med bakgrund av detta mister huvudmannen, Humanus Jobb Syd AB, tillståndet att bedriva skola. Arenaskolan har i dagsläget 64 elever.

Samma besked för gymnasieskolor

I ett parallellt beslut har skolinspektionen kommit med besked gällande ytterligare två skolor inom Arenakoncernen, där Humanus Jobb Syd AB ingår.

Bolaget Edinit AB, som driver gymnasieskolorna Arena Academy i Stockholm och Göteborg, mister också tillståndet på samma grunder. Skolorna har sammanlagt 570 elever.

Rasmus Rossi, vd för Edinit AB, vänder sig helt emot Skolinspektionens beslut.

– Jag har suttit med vår advokat idag. Han anser att besluten är dåligt underbyggda, så vi kommer överklaga. Sen får vi se vad förvaltningsrätten kommer fram till, säger Rasmus Rossi till SVT Nyheter Väst.

Även Humanus Jobb Syd AB planerar att överklaga sitt beslut, enligt ett pressmeddelande från Arenakoncernen.

Inte första gången

Det här är inte första gången som Skolinspektionen låter stänga skolor som drivs av Edinit AB. I mars 2022, ett par månader innan bolaget förvärvades av Arenakoncernen, stängdes tre skolor i Stockholm och Göteborg på grund av brister i ägar- och ledningskretsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.