Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arkivbild. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson talar vid Socialdemokraternas valvaka under hösten. Foto: Claudio Bresciani/TT

Socialdemokraterna ökar i SCB:s mätning

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna ökar och Sverigedemokraterna backar i SCB:s första partisympatimätning sedan valet.

Övriga partier som ingår i Tidöavtalet ligger i princip still i opinionen.

De rödgröna har stöd av 52,0 procent av väljarna, mot 46,1 procent för regeringen och SD, enligt SCB:s partisympatiundersökning.

Socialdemokraterna ökar med 4,3 procentenheter jämfört med valresultatet och landar på 34,6 procent. Det är en statistiskt säkerställd uppgång.

– Om man tittar sedan valet har Socialdemokraterna sitt största flöde från Centerpartiet. Men också från Moderaterna, Miljöpartiet och Liberalerna. Och en smula också från Kristdemokraterna. Så man kan säga att Socialdemokraterna tar brett från andra partier, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Sverigedemokraterna tappar

Sverigedemokraterna får 18,2 procent i mätningen, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med 2,3 procentenheter.

En förklaring till partiets tapp kan ligga i brutna vallöften, menar Elisabeth Marmorstein.

– Och då tänker jag i synnerhet på bränslepriserna. Löftet om sänkta bränslepriser var en anledning till att Sverigedemokraterna gick så starkt på landsbygden, säger hon. 

De andra partierna, som ingår i Tidöavtalet, ligger i princip stilla i opinionen och deras förändringar ligger inom felmarginalen.

Moderaterna landar på 18,9 procent vilket är en minskning med 0,2 procentenheter jämfört med valet.

– Jag tror att Ulf Kristersson och Moderaterna nog är belåtna att de i alla fall här är återigen större än Sverigedemokraterna, säger Elisabeth Marmorstein.

Kristdemokraterna samlar 4,9 procents stöd, vilket är en minskning med 0,4 procentenheter. Liberalerna placerar sig precis över riksdagsspärren och får 4,1 procent vilket även det är en minskning med 0,5 procentenheter.

Vänsterpartiet ökar

Vänsterpartiet är det enda partiet förutom Socialdemokraterna som går framåt i SCB:s mätning. Partiet samlar stöd från 7,6 procent vilket är en statistiskt säkerställd uppgång med 0,9 procentenheter sedan valet.

Både Miljöpartiet och Centerpartiet redovisar tapp som är statistiskt säkerställda.

Miljöpartiet landar på 4,4 procent, vilket är en statistiskt säkerställd nedgång med  0,7 procentenheter. Centerpartiet får 5,4 procent vilket är en nedgång med 1,3 procentenheter sedan valet.

Centerpartiet 5,4 (-1,3)

Liberalerna 4,1 (-0,5)

Moderaterna 18,9 (-0,2)

Kristdemokraterna 4,9 (-0,4)

Socialdemokraterna 34,6  (+ 4,3)

Vänsterpartiet 7,6 (+ 0,9)

Miljöpartiet 4,4 (-0,7)

Sverigedemokraterna 18,2 (-2,3)

Så gjordes mätningen:

SCB:s partisympatimätning genomfördes i november 2022 med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 177 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns.

Svar från dessa personer samlas in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

Av urvalet har 30,7 procent ej anträffats, 2,4 procent har varit förhindrade att medverka och 22,6 procent har inte velat delta i intervjun. Det totala individbortfallet uppgår till 55,6 procent. Det totala antalet svarande är 4 070, vilket motsvarar 44,4 procent.

Data samlades in under perioden 27 oktober till 24 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.