Hör spaningsledare Hans Melander om Palmemordet: Vi kommer lyckas presentera en lösning. Foto: SVT

Spaningsledaren ställer sig bakom Palmeåklagaren: Vi kommer att lyckas

Uppdaterad
Publicerad

Palmegruppens spaningsledare Hans Melander ställer sig bakom palmeåklagaren Krister Peterssons uttalande att han kommer att lösa mordet på statsministern. Det är första gången som spaningsledaren kommenterar fallet i så positiva ordalag.
– Jag tror vi kommer att lyckas, säger han till Veckans brott.

Det var i förra veckan som Palmeåklagaren Krister Petersson gick ut i Veckans brott och sa att han kommer att presentera en lösning på mordet på statsminister Olof Palme, inom de närmaste månaderna. Ett uttalande som väckte både uppståndelse och tvivel – ska Petersson verkligen lyckas med det som så många tidigare åklagare under de senaste 34 åren misslyckats med?

I dag kan Veckans brott berätta att spaningsledaren Hans Melander ställer sig helhjärtat bakom Petersson.

– Vi har givetvis diskuterat i gruppen med Krister, det är ju ett beslut som vi har kommit fram till gemensamt, säger Hans Melander till Veckans brott.  

Betydelsefullt att polis och åklagare är överens

Att Hans Melander går ut och säger detta, är en mer betydelsefull information än man först kan tro. Relationen mellan de olika åklagare som genom åren lett utredningen och de poliser som arbetat inom den, har inte alltid varit okomplicerad. Många minns säkert de öppna konflikter som präglade arbetet under Hans Holmérs tid, då åklagare som KG Svensson avgick efter bara tre månader som förundersökningsledare.

Spaningsledaren Hans Melander har arbetat med utredningen sedan 2002. Han berättar att man fortfarande håller ett och annat förhör, det senaste för någon vecka sedan, men han ler milt när han avböjer att kommentera vad det handlade om.

Arbetar på ett huvudspår

Men han är tydlig med att man arbetar på ett huvudspår.

– Vi arbetar med ett spår som vi lägger huvudvikten av vårt arbete på, sen finns det andra spår som vi arbetar parallellt med.

Har tittat närmare på brottsplatsen

Melander vill framhålla hur framgångsrikt det varit att man för tre år sedan bestämde sig för att återvända till korsningen Tunnelgatan/Sveavägen

– Vi gjorde en nystart med ny personal och kom fram till att gå tillbaka till brottsplatsen och titta efter nya infallsvinklar, i stället för att titta för mycket på tips och teorier som mer är kopplade till motivbilden än till själva händelsen.

Senast om fyra månader vet vi förhoppningsvis vad den i dagarna 34 år gamla Palmeutredningen har kommit fram till.

Se mer i kvällens Veckans brott från klockan 20.00 i SVT Play och klockan 22.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet