– Kärnkraften och energifrågorna har blivit lite viktigare med start 2018 när Kristdemokraterna började lansera att man skulle satsa på kärnkraft, menar statsvetaren Sören Holmberg. Foto: TT arkiv

Statsvetaren: ”Energifrågorna är på väg upp”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att höga elpriser och energikrisen skakar om svenska hushåll, spelar inte energipolitiken den avgörande roll som frågorna gjorde på 70- och 80-talet.

– Men jag misstänker att det är på väg upp då det är mer prat nu än för ett år sedan och det har nog att göra med de höga elpriserna, säger statsvetaren Sören Holmberg.

I förra veckan presenterade Vänsterpartiet ett nytt förslag för att sänka elpriserna i Sverige. Det handlar om att dela upp prissättningen mellan utlandspriser och svenska priser.

Därmed blir det ett ”Sverigepris” på el som prissätts efter den el som produceras för den svenska elmarknaden, förtydligar Nooshi Dadgostar (V) under en pressträff.

Val 2022

Vänsterpartiets nya förslag är bara ett av många olika energiutspel nu när valrörelsen är igång.

”På väg upp”

Enligt statsvetaren Sören Holmberg ligger inte energifrågorna markant högt på väljarnas agenda. När kärnkraften slog igenom på 70-talet var det en ny fråga i politiken som kom att dominera men där är vi ännu inte, menar han.

– Däremot har kärnkraften och energifrågorna blivit lite viktigare nu med start 2018 när Kristdemokraterna började lansera att man skulle satsa på kärnkraft vilket det inte hade talats lika mycket om. Och det har fortsatt sedan dess. 

– Jag misstänker att det är på väg upp då det är mer prat om det nu än för ett år sedan och det har att göra med de höga elpriserna.

Under tisdagen föreslog Moderaterna ett tillfälligt högkostnadskydd för elräkningar som en del av deras energipolitiska program. Bland annat vill partiet finansiera elprisstödet genom att tillfälligt slopa BNI-justering av biståndet. 

Handlar bara om valfjäsk

Moderaterna är inte det enda partiet som har framfört förslag om avdrag eller sänkta skatter. Bland annat har Liberalerna meddelat att de vill sänka momsen på elen som de anser är mer träffsäkert än att göra som Moderaterna och ta av biståndet.

Även Miljöpartiet har lagt förslag på “gröna avdrag” och partiet föreslår att staten ska stå för 80 procent av kostnaden för alla åtgärder som hushåll och fastighetsägare genomför för att spara på energin.

Sören Holmberg pekar på att den röda tråden mellan förslagen och utspel handlar främst om klassisk valfjäsk.

– Alla vet att inget enskilt parti kommer att få majoritet och makt. Det kommer att bli fråga om kompromisser och samarbeten i de olika frågorna och med stöden. Då misstänker jag att inga av dessa valfjäskformade förslag kommer att bli lätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet