Statminister Löfven ska frågas ut i konstitutionsutskotten om sitt ansvar för den kritiserade svenska coronastrategin. Bilden är från ett tidigare förhör i utskottet. Foto: Jessica Gow/TT

Stefan Löfven förhördes i Konstitutionsutskottet

Uppdaterad
Publicerad

I nästan fyra timmar förhördes statsministern i  i riksdagens konstitutionsutskott, där han förnekade att flockimmunitet någonsin varit en del av regeringens coronastrategi.

– Aldrig aldrig någonsin, var Stefan Löfvens svar.

Den svenska coronahanteringen har fått hård kritik, inte minst på grund av att det tog sådan tid innan testningen kom igång. Stefan Löfven sade i KU att regeringen har haft och har en strategisk inriktning för coronaåtgärderna. Men att något formellt regeringsbeslut om strategin har aldrig tagits.

– Regeringen har valt en inriktning för hur regeringen ska arbeta, en sådan behöver inte komma till uttryck genom regeringsbeslut, sade Löfven.

Han underströk att den strategiska inriktning som följts hela tiden har varit att begränsa smittspridningen, skydda människors liv och hälsa samt klara sjukvården.

– Det har handlat om att laga efter läge, diskutera utifrån läget vilka åtgärder som är bäst vid ett givet tillfälle. Kunskap och beprövad vetenskap har varit rättesnören.

Tillbakavisar fråga om flockimmunitet

Löfven fick upprepade frågor om flockimmunitet varit en del av inriktningen.

– Jag vill avvisa bestämt alla spekulationer som jag har hört under lång tid, att flockimmunitet skulle vara en del av någon strategi, sade statsministern.

– Aldrig, aldrig någonsin, lade Löfven till.

Löfven fick även frågor Folkhälsomyndighetens roll, bland annat om myndigheten fick en allt för framträdande roll när det kommer till hanteringen av pandemin.

”Tjänstefel att inte lyssna”

– Det är klart att Folkhälsomyndigheten är en expertmyndighet med en mängd framstående experter och för mig är det självklart att vi lyssnar på dem. Om man vänder på det vore det direkt tjänstefel att inte lyssna på vad de har att säga.

Återkommande frågor gällde om åtgärder, till exempel testning, inte kunde ha skett snabbare. Dessutom ville KU  få svar på vilket ansvar regeringen hade för exempelvis bristen på skyddsutrustning inom sjukvården och äldreomsorgen.

Löfven underströk att det är han som har ledningsansvar för regeringen. Men detta innebär inte ett operativt ansvar, endast ett styrande och ledande ansvar.

Till KU sade statsministern att han varit med på ett femtiotal möten med statssekreterarna i krisledningsenheten.  Han ska då förhört sig om hur målen klaras, om mer åtgärder behövs och om det finns tillräckliga resurser. Inför  KU hävdade Löfven också att den strategiska inriktningen diskuterats flera gånger på regeringens allmänna beredning och att åtgärderna anpassats efter vad läget kräver.

Efter närmare fyra timmar avslutades KU-förhören vid 17-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.