Foto: Jessica Gow, TT

Stefan Löfven vald till ny statsminister

Uppdaterad
Publicerad

Efter 131 dagar utan regering kunde Sveriges riksdag på fredagen till slut bestämma sig. Stefan Löfven har utsetts till ny statsminister, trots att nej-rösterna var fler än ja-rösterna.

Direkt efter omröstningen höll den nygamle statsministern presskonferens:

– Vi har viktiga uppgifter framför oss den kommande mandatperioden och reformtakten kommer att vara hög, sade Löfven och radade upp områden som välfärd, poliser, skola, integration och klimat.

Regeringsbildningen

”Svår fyraårsperiod”

Han lovade verka för minskade klyftor och sade att Sverige nu valt ”en annan väg” än länder där högerkrafter flyttat fram sina positioner. Beskeden om innehållet i den kommande ändringsbudgeten var dock vaga.

– Några av reformerna hade vi själva inte valt, säger Löfven och tar slopad värnskatt som exempel.

– Det kommer att vara en svår fyraårsperiod.

Klockan 11 på måndag kommer Stefan Löfven läsa upp regeringsförklaringen och presenteras sina ministrar.

Grönt, gult och rött

Den parlamentariska matematiken var känd på förhand: Löfven behövde inte vinna omröstningen för att få jobbet som statsminister, det räckte  att inte ha en majoritet emot sig.

Detta undvek Stefan Löfven (S), som nu kan bilda en regering tillsammans med Miljöpartiet i budgetsamarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

C-ledamot trotsade partilinjen

Ledamöterna från S och MP tryckte grönt för Löfven och samlade 115 röster. De från M, KD och SD tryckte rött och samlade 153 röster. Därmed räckte det att 77 ledamöter från C, L och V lade ned sina röster för att Stefan Löfven skulle släppas fram till statsministerposten.

En ledamot från Centerpartiet gick emot partilinjen och röstade nej.

Besvikna tongångar

Omröstningen föregicks av att flertalet partiledare gick upp i talarstolen. Centerpartiets Annie Lööf och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt motiverade sina beslut att tolerera en socialdemokratisk statsminister.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, moderaternas Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch Thor uttryckte sin besvikelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet