Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sveriges nationella säkerhetsrådgivare om resråden: ”Kommer inte som en blixt från en klar himmel.” Foto: TT

Storbritannien varnar för svensk terrorrisk – ändrar reseråd

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien ändrar sina reserekommendationer och uppmanar resenärer att se upp för terrordåd i Sverige. ”Terrorister kommer sannolikt att försöka genomföra attentat i Sverige. Var alert i offentliga miljöer” skriver det brittiska utrikesdepartementet. 

Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm kommenterar på regeringens webbplats de nya resråden. Enligt honom är beskedet från Storbritannien ett resultat av det försämrade säkerhetsläget.

”Under de senaste månaderna har, i kölvattnet av bland annat koranbränningar i Sverige, ett antal händelser inträffat som sammantaget indikerar att hotet mot svenska intressen utomlands har ökat.” skriver Landerholm.

Flera länder varnar

”Attacker kan ske godtyckligt och på platser där utlänningar befinner sig. Svenska myndigheter har framgångsrikt stoppat ett antal planerade attentat” står det i rekommendationerna från det brittiska utrikesdepartementet.

Men Storbritannien är inte det enda land som varnar för situationen i Sverige. USA, Kanada och Nya Zeeland lyfter också hoten för terrorattentat i sina reseråd.

Indikationer på planerat dåd

Enligt Henrik Landerholm har händelser som stormningen av Sveriges ambassad i Bagdad och attentatet mot Sveriges honorärkonsulat i Izmir har bidragit till en ökad hotbild mot Sverige och svenskan.

”I ljuset av utvecklingen bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige iaktta ökad vaksamhet och försiktighet.” skriver han.

Ambassadpersonal vädjar om hjälp

Det spända säkerhetsläget märks också bland de 1 400 som ingår Sveriges diplomatkår runt om i världen. Enligt fackliga representanter vill flera av dem förbjuda koranbränningar, av hänsyn till deras säkerhet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Susanna Trehörning vid Säpo om det försämrade säkerhetsläget i samband med koranbränningarna och de massiva protester de utlöst i Mellanöstern. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.