För alla som köpt varor för under 22 euro (200 kronor) sänds paketen direkt hem till kunden som alltså själv måste betala in momsen. Foto: TT

Större köp från Kina kan bli en förlustaffär

Publicerad

Om du handlar varor från Kina för under 200 kronor tjänar du på dagens system. För dig som handlar för ett större belopp är risken stor att du gjort en dålig affär.

Billiga kineseiska varor lockar svenskarna till en sällan skådad köpfest. 120.000 varor varje dag strömmar in via Arlanda från Kina.

Att det kan vara så billigt beror bland annat på att Kina betraktas som ett u-land i internationella postavtal. Därför betalar kunden mycket lite för frakten. Det har gjort att helt nya saker efterfrågas. Mobilskal, hårsnoddar, kammar och kläder fanns i  några av de paket som strömmade förbi när SVT Nyheter var på Postnords anläggning på Arlanda. 

Över 95 procent av alla paket från Kina hade ett värde under 200 kronor. Det gör att de inte fångas upp av Postnords terminalarbetare som fått i order att gå igenom alla varor och plocka ut alla paket med ett värde på över 22 euro. 

Får betala dubbelt så mycket

De dyrare varorna läggs i speciella containrar och sänds sedan ut till Postnords utlämningsställen. Där får kunden inte paketet utan måste hämta ut det och betala en administrationsavgift på 125 kronor till Postnord samt moms för varan. Är värdet över 1.500 kronor utgår också tull.

När SVT Nyheter är på plats ser vi ett paket med två par skor till en kvinna som trott sig ha gjort en bra affär. Men med postens administrationsavgift och momsen kommer kvinnan att betala dubbelt så mycket som hon beställde för. 

För alla som köpt varor för under 22 euro (200 kronor) sänds paketen direkt hem till kunden som alltså själv måste betala in momsen. Det är det få som gör, trots att det oftast handlar om en tia eller två för varje kund. Men för staten handlar det om stora pengar.

Enligt Tullverkets beräkningar gick statskassan miste om mellan en halv och en miljard kronor förra året i obetald moms på privatimporterade varor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer