Danmarks Radio Foto: DR

Stort intresse för svenska valet i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Danska medier har stor fokus på valbevakningen, men enligt Sveriges ambassadör i Köpenhamn är rapporteringen inte särskilt nyanserad.

En podcastserie om Sverige och en direktsänd valdebatt med danska och svenska politiker i Malmö är några exempel på hur danska medier fokuserar på det svenska valet. Både hos de stora tidningarna och hos Danmarks Radio är valbevakningen utbredd med betoning på ämnen som Sverigedemokraterna, flyktingpolitik och det svenska valsystemet.

Valvaka på ambassaden

På valkvällen hålls en fullbokad valvaka för särskilt inbjudna, bland annat journalister på den svenska ambassaden i Köpenhamn. Sveriges Ambassadör i Danmark, Fredrik Jörgensen säger att många danska journalister har tagit kontakt med ambassaden under de senaste månaderna.

Val 2018 Skåne

– Det är generellt ett stort intresse för Sverige i Danmark, men inför valet i år har det varit extra stort. Det är flera artiklar varje dag i dagstidningarna och mycket handlar om den parlamentariska situationen och om migrationspolitiken. Det är ju ett viktig val med en dramatisk utgång och det följer man noga på härifrån och tittar på parallellerna till dansk politik och hur förhållandet till Sverigedemokraterna kommer se ut.

Fredrik Jörgensen, Sveriges ambassadör i Danmark. Foto: Laura Werup

Fel bild av Sverige

Men trots att det är ett stort fokus på valet, tycker Fredrik Jörgensen inte alltid att danska medier förmedlar en sann bild av det svenska samhället.

– Nej, den är inte särskilt nyanserad utan bilbränder och utanförskap får den största uppmärksamheten. Men det handlar ju också om hur media fungerar generellt där det ofta är dramatik som styr nyhetsbevakningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Skåne

Mer i ämnet