Svårt att straffa för brott mot bevattningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Fler kommuner än någonsin tidigare har infört bevattningsförbud och vissa hotar med vattenavstängning för den som bryter mot det. Men branschorganisationen Svenskt Vatten menar att lagen är tandlös.

– Jag känner inte till att det hänt att man stängt av vattnet för en användare, säger Clara Lidberg, jurist.

Bevattningsförbud har införts i olika delar av landet, till exempel Båstad, Robertsfors, Uddevalla, Gotland, Lycksele och Lysekil.

Vanligtvis omfattas förbudet av att vattna med slang eller vattenspridare, fylla upp sin pool och tvätta bilen med slang. Men informationen i de olika kommunerna spretar. I Båstad och Vellinge är formuleringarna om konsekvenserna skarpa: Den som bryter mot bevattningsförbudet kan få sitt kommunala dricksvatten avstängt eller försett med en strypbricka som begränsar flödet. 

Rekordvärme 2018

I Nyköping har förbudet som infördes i maj gett effekt, vattenförbrukningen har minskat, konstaterar Mats Lindberg, vatten- och avloppschef. Därför har de inte gått ut med att en överträdelse skulle kunna kan leda till att vattnet stängs av.

– Man har accepterat det och förstår att det är allvar, säger Mats Lindberg.

Svårt att ertappa

Men möjligheten att stänga av vattnet är i praktiken obefintlig. En kommun måste ertappa en invånare med att bryta mot förbudet, skriftligt informera om att vattnet kan stängas av och att personen har 14 dagar på sig till bättring.

Om kommunen ertappar personen igen under den tiden kan vatten stängas av eller strypas. Men branschorganisationen Svenskt vatten menar att det är omöjligt eftersom kommuner inte har resurser till att punktmarkera fastighetsägare.

– Jag känner inte till att det hänt att man stängt av vattnet för en användare, säger Clara Lidberg, jurist på Svenskt vatten. 

”Vi har tagit vattnet för givet”

Clara Lidberg på Svenskt vatten och Mats Lindberg på Nyköpings kommun är överens om att tydligare regler behövs.

– Jag tror inte att det är sista gången vi har den här situationen i Sverige. Vi har tagit vattnet för givet och har en svag reglering. Den behöver ses över, säger Clara Lidberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet