Svensken (längst till vänster) när han deltar i ett tidigare militärt träningsläger i Ryssland. Foto: Polisen

Svensk högerextrem utvisas från Polen

Uppdaterad
Publicerad

En svensk man har gripits och ska utvisas från Polen sedan han deltagit i ett träningsläger i landet. Där ska han ha övat på att använda liknande vapen som användes i terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland.– Han utgör ett seriöst, reellt och pågående hot mot säkerheten och den allmänna ordningen, säger en talesman för polska säkerhetstjänsten till polska nyhetsbyrån PAP.

Svensken är sedan tidigare dömd för inblandning i ett av de tre bombdåden med kopplingar till nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen som skedde i Göteborg vintern 2016-2017. Han dömdes till ett år och tio månader i fängelse och släpptes tidigare i år efter avtjänat straff.

Under rättegången mot svensken framkom att han strax innan bombdåden deltagit i ett militärt träningsläger i Ryssland som drivs av ultranationalister. På det lägret deltog ryssar som ville strida i Ukraina, men även utländska nationalister och högerextrema.

”Slutar inte vara ett säkerhetshot”

I ett melj till SVT skriver Säpo att de ser en utveckling inom den våldsbejakande högerextremismen vilket innebär att risken ökar för att individer kan inspireras att begå attentat eller grova våldsbrott.

I övrigt vill Säpo inte kommentera svensken med hänvisning till att de inte kan gå in på enskilda personer.

Men Jonathan Leman på stiftelsen Expo, som granskar högerextrema miljöer, tror inte att det är omöjligt att svensken kommer att begå fler brott i Sverige.

– De här individerna slutar inte vara ett säkerhetshot bara för att de avtjänat ett straff, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.