Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Turkiets president Erdogan och statsminister Ulf Kristersson (M) möts under Nato toppmötet i Vilnius. Foto: Yves Herman/Pool Photo via AP

Sverige får Nato-ja: ”En historisk dag”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige släpps in i Nato och sätter punkt för 200 års alliansfrihet. Under en presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelades att man kommit överens med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan om att ge Sverige ett Nato-ja.

– Det här är en historisk dag, säger Jens Stoltenberg.

Turkiet och Ungern ska godkänna Sveriges Natoansökan. Sedan återstår bara överlämnandet av ett dokument för att Sverige ska bli fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

På en presskonferens berättade Ulf Kristersson att Sverige bland annat har åtagit sig att upprätta ett så kallat security compact, som handlar om att förstärka samarbetet på säkerhetsområdet och det polisiära området i ett långsiktigt åtagande från Sveriges sida.

– Jag är väldigt glad över att vi tre har skakat hand kring det här gemensamma uttalandet och att vi därmed tar ett mycket stort steg mot ratificeringen av Sveriges medlemskap i Nato, sade han.

Överenskommelse nådd

Den text där överenskommelsen finns formulerad bygger på punkterna som Turkiet, Finland och Sverige kom överens om på förra årets Natotoppmöte i Madrid.

– I texten har vi nu utvecklat vidare hur man ska implementera och öka kampen mot terrorismen, hur man ska arbeta närmare som allierade och hur man försäkrar att restriktioner på vapenexport lyfts. Med Sverige som medlem blir Nato starkare och tryggare, sade Jens Stoltenberg.

Erdogan krävde tidigare under måndagskvällen att man återupptar förhandlingarna om Turkiets EU-medlemskap, i utbyte mot ratificeringen av Sveriges Natoansökan. Strax före beskedet om att Turkiet släpper in Sverige meddelade Europeiska Rådets ordförande Charles Michel att EU utforskar ett fördjupat samarbete med Turkiet.

När blir Sverige fullvärdig medlem i Nato?

Formell ratificering från Turkiets och Ungerns parlament är de enda parlamentariska processer som krävs innan Sverige blir fullvärdig medlem i försvarsalliansen. När det gäller den turkiska processen kan det komma att gå fort.

– Det turkiska parlamentet jobbar veckan ut och sedan tar de sommarledigt, så det bör ske den här veckan. Teoretiskt sett kan man se att de hinner klämma in det den här veckan redan, säger Turkietkännaren Paul Levin.

– Men helt klart är det inte förrän det är helt klart. Och helt klart är det när vi fått turkiska parlamentets godkännande och lämnat in dokumentet, tillägger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.