Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är fruktansvärt, det här är familjebostäder. De har inga gränser.” Hör boende i Hässelby strand efter kvällens explosion. Foto: Henrik Norrsell /SVT/Privat

Grannarnas filmer från sprängningen: ”Nu börjar det bli läskigt på riktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Två sprängdåd på mindre än ett dygn, i Hässelby och Linköping. Båda med misstänkta kopplingar till de pågående gängkonflikterna och Foxtrotnätverket.

Antalet explosioner som inträffat i Sverige i år är nu över 130, och 2023 ser ut att bli det värsta året hittills.

Sent på måndagskvällen inträffade en kraftig detonation i ett trapphus Hässelby, i nordvästra Stockholm. Bilder från platsen visar hur både entrén till ett trapphus och bakvägen har blåsts ut. Tre personer fördes till sjukhus, men utan livshotande skador. Enligt uppgifter till SVT var sprängningen riktad mot en person i Foxtrotnätverket som har koppling till adressen.

– Det small och började skaka, säger Conny Elofsson, som satt och rökte på balkongen i huset när det smällde.

Kort därpå inträffade ännu en till explosion, i ett flerfamiljshus i Linköping. En yttervägg rasade och lämnade ett gapande hål rakt in i trapphuset. En kvinna i 25-årsåldern fördes till sjukhus med ambulans. Även denna sprängning är kopplad till den pågående gängkonflikten, enligt uppgifter till SVT.

Går mot dystert rekord

Att antalet skjutningar och sprängningar ökar med gängkonflikterna är ett dystert faktum.

Redan första halvåret i år uppgick antalet sprängningar till 91, fler än under hela förra året. Till och med den 15 september i år har det skett över 124 detonationer, de flesta i polisregionerna Stockholm och Syd.

Sedan statistiken senast uppdaterades har det nästan skett en explosion om dagen. SVT Nyheter har gått igenom de senaste sprängningarna och kan konstatera att vi redan har passerat 130. Med tre månader kvar på året är Sverige på väg att tangera det svarta rekordåret 2019, då 133 sprängdåd ägde rum.

– Det händer överallt. Jag har bott här i 13 år och nu börjar det bli läskigt på riktigt, det är ingen auktoritet som har kontroll, säger Armando, som också bor i Hässelby.

Efter de senaste sprängningarna har regeringen kallat till ett krismöte på onsdagen.

Vet du mer? Hör av dig till SVT Nyheters granskande reportrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En jädra smäll, värsta jag någonsin hört” – Hör grannen Tomas Karlsson om explosionen. Foto: Vlada Cakic/SVT

Antalet sprängningar i Sverige senaste åren

2018: 90

2019: 133

2020: 107

2021: 79

2022: 90

2023: 124 (till och med 15 september)

Ytterligare minst sju detonationer har inträffat på olika platser i Sverige sedan polisen senast publicerade sin statistik, visar SVT Nyheters genomgång. Det innebär åtminstone 131 sprängningar hittills i år.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.