Marin: Finskt beslut om Nato inom några veckor

Uppdaterad
Publicerad

Finlands beslut om Nato väntas inom kort, enligt statsminister Sanna Marin.

– Jag tror att det kommer ske snabbt – inom veckor, inte månader, säger hon vid en pressträff på onsdagen.

Samtidigt meddelar Magdalena Andersson att Sveriges säkerhetspolitiska analys kan vara klar tidigare än beräknat.

Den gemensamma pressträffen med Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) och Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) inleddes vid lunchtid i Stockholm, strax innan den finländska regeringen presenterade sin nya säkerhetspolitiska analys för landets parlament.

– Banden mellan våra länder är starka och vårt partnerskap har fördjupats de senaste veckorna, säger Magdalena Andersson.

Sverige och Nato

Utesluter inte snabbare process

När det gäller ett svenskt medlemskap i Nato menar hon att situationen fortfarande analyseras.

– Man ska göra detta väldigt seriöst. Det är hur jag arbetar som Sveriges statsminister, säger Andersson.

Just nu pågår samtal om en ny säkerhetspolitisk analys mellan regeringen och riksdagens partier. Rapporten ska vara klar senast den 31 maj, men enligt statsministern är det inte omöjligt att den är färdigställd tidigare.

– Det är möjligt att bli klar innan det, det måste inte vara sista datum. Det beror på hur lång tid man behöver för att göra den här analysen, säger hon.

Uppdaterad säkerhetsanalys

Efter den ryska invasionen av Ukraina har frågan om Natomedlemskap aktualiserats i både Finland och Sverige.

Statsminister Sanna Marin påpekar att länderna tar beslutet om medlemskap självständigt men i nära dialog.

– Det vore bra om vi gjorde samma val i framtiden men det är inget krav, men det vore väldigt bra att göra samma val och ha samma tidsplan, säger hon.

Marin bekräftar att den finländska regeringen under onsdagen kommer att offentliggöra en ny säkerhetspolitiska analys som väntas lista både för- och nackdelar med ett Natomedlemskap.

– Skillnaden mellan att vara en partner och en medlem är väldigt tydlig. Det finns inga sätt att ha säkerhetsgarantier annat än under Natos gemensamma försvars- och säkerhetsgarantier i Natos artikel fem, säger hon.

Natos medlemsländer i blått – Ryssland markerat i rött. Foto: SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet