Foto: TT

SVT granskar fondbranschen: Izave lockar med gratis bio för att sälja några av Sveriges sämsta fonder

Uppdaterad
Publicerad

Fondsparande har blivit en bransch där det går att tjäna stora pengar. Och Izave som själva kallar sig ett av Sveriges ledande rådgivningsföretag använder gratis biobesök och godis för att locka kunder. Men bolaget säljer några av Sveriges sämsta fonder visar SVT:s granskning – något som bolagets rådgivare inte upplyser om.

Hundratusentals svenskar har fått ett brev där de blivit inbjudna till gratis finansiell rådgivning. En av aktörerna på området är Izave som tidigare hette Cerberus. Bolaget påstår att man har 15.000 kunder och har kontor i Stockholm, Uppsala, Malmö, Göteborg och Helsingborg. Och jag lockas dit genom ett brev där företaget erbjuder gratis biobesök med godis och ett föredrag i Stockholm om hur man som privatperson bäst ska placera sina pengar.

Privata möten för att övertala kunden

Detta är inledningen till SVT:s granskning av företaget. På föreläsningen gavs ingen information om vilka fonder eller produkter som Izave säljer. Den informationen får man först på ett personligt möte när man träffar en av bolagets rådgivare. Det mötet är inte svårt att få till stånd eftersom bolagets telefonförsäljare ständigt ringer upp och, med alla medel, försöker få en att komma till bolagets kontor som ligger i centrala Stockholm.

SVT granskar fondbranschen

LÄS MER: Analys: Så undviker du att bli lurad av slipade rådgivare

Där frågar rådgivaren hur mycket jag är beredd att satsa och vilka risker jag är beredd att ta. Sedan presenteras några förslag där ett är ett fondpaket som innehåller fem fonder. Fyra består av välkända fonder men den femte fonden sticker ut. Den heter Gaia Global och är okänd för mig. 

Föreslår sina egna fonder

Jag vänder mig därför till ratingföretaget Morningstar som är ledande på att bedöma alla fonder i Sverige.

– Den är nystartad. Den har bara funnits drygt ett år, säger Jonas Lindmark som är analyschef på Morningstar. Under den här korta tiden har den varit bland de allra sämsta i sin kategori globalfonder. Av ungefär hundrafemtio som säljs i Sverige är den fyra från slutet de senaste tolv månaderna. Och det är riktigt dåligt.

Det visar sig också att Gaia Global är Izaves egen fond vilket rådgivaren inte upplyst om.

– Jag satt inte med på det där rådgivningsmötet så jag vet inte exakt vilka frågor som kom att ställas. Om det var så att rådgivaren inte berättade om att det var vi som förvaltade fonden kan jag inte svara på det, säger Alexander Strömstedt som är vd för Izave. Men det är vi som förvaltar den fonden.

”Riktigt dåliga placeringar”

Morningstar hittar ytterligare en fond för vanliga sparare som står registrerad på Izave: Mimer Sverige.

– Den är också ganska nystartad. Ser man de senaste tolv månaderna var den allra sämst i sin kategori. Av de drygt 40 alternativ som finns hamnar den allra sist, tyvärr, säger Morningstars analyschef Jonas Lindmark.

LÄS MER: Ekonomiexpertens tips till dig som vill spara

Enligt Izaves vd är det här förklaringen till varför fonderna gått sämre än index:

– Det är någonting man ska förvänta sig under kortare perioder och till och med under längre perioder med en fond som är genuint aktiv och kraftigt avviker från index, säger Alexander Strömstedt. Det gör den för att kunna slå index över tid.

Morningstars analyschef tycker att detta är riktigt dåliga placeringar.

– Om en fond funnits så kort tid, har höga avgifter och dessutom har lyckats dåligt under startperioden ser jag ingen anledning att välja den.

Izaves vd inte bekymrad

Men Izaves vd tycker att det är för tidigt att säga något om bolagets fonder.

– De här fonderna har funnits ett och ett halvt år och det är en väldigt kort period att utvärdera fonder, säger Alexander Strömstedt.

LÄS MER: Skandaldrabbade pensionbolaget Allra – detta har hänt

Under informationsmötet fick åhörarna beskedet om att det var viktigt att välja fonder som presterar bra.

– Vi berättar för våra kunder att med hjälp av oss kan de investera i många av de bästa fonderna på den svenska marknaden, säger Alexander Strömstedt.

På frågan om bolagets egna fonder finns med bland dessa bästa fonder, svarar Izaves vd:

– Vi tycker att de fonder vi själva förvaltar är ett konkurrenskraftigt alternativ, säger han.

Lönar sig att tjata in kunder

SVT har varit i kontakt med flera rådgivare i Izave som hoppat av. De berättar att ledningens främsta mål är att sälja bolagets egna fonder eftersom de ger den högsta avkastningen. Och den bilden bekräftas av Alexander Strömstedt:

– Primärt förmedlar vi en egen sparplattform och de förvaltningsprodukter som vi själva förvaltar. Som ett komplement förmedlar vi också produkter från utvalda samarbetspartners säger han.

LÄS MER: Utländska pensionsfonder dyrare och sämre

Enligt Morningstars analyschef finns det en trend att bolag hela tiden startar nya fonder för att på så sätt locka in kunder.

– På Europanivå startas många nya fonder med höga avgifter som inte har någon historik att visa upp och ändå lönar det sig tydligen att tjata in kunder i dem, säger Morningstars analyschef Jonas Lindmark

Oftast inte de nya fonderna som är de bästa

Han pekar på att det finns över 40.000 fonder på Europanivå. Att det ändå tillkom över 2.000 nya fonder förra året, ser han som tecken på att det går att sälja dem.

– Då det gäller mobiltelefoner har vi vant oss vid att den nya modellen alltid är den bästa och så tror många att det också är med är med fonder. I verkligheten är det ofta tvärtom, säger han och tillägger:

– Sanningen är ofta att bolag har startat fonderna för att de kan ta ut ännu högre avgifter och att det går att övertyga människor att köpa dem tack vare att de inte har någon historik. Då kan försäljare prata och måla upp drömslott för det finns ingen verklighet att berätta om eftersom den är nystartad. Hade den haft tio års historik – då många fonder misslyckats – blir det uppenbart att man inte borde välja dem, säger Morningstars analyschef Jonas Lindmark.

”Lite som vilda västern”

På Sveriges konsumenter, som ska värna konsumenternas intressen, varnar man nu för oseriösa aktörer i finansbranschen. 

– Det är lite vilda västern som drar till sig väldigt många oseriösa aktörer eftersom det är relativt enkelt att tjäna stora pengar på att utge sig för att vara rådgivare när man egentligen är säljare. Det är något som kunderna får betala för i form av att deras pension gröps ur eller deras ekonomiska buffert försvinner, säger Jakob König på Sveriges konsumenter.

LÄS MER: Politikerna eniga: Lycksökarna ska bort från PPM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fondbranschen

Mer i ämnet