De medicinska åldersbedömningarna görs genom en magnetröntgen av knäleden. Foto: SVT

SVT granskar: Migrationsverket bortser från bedömningar om barns ålder

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Migrationsverket ska väga samman alla bevis om ensamkommandes ålder, så bortser de oftast från socialtjänstens bedömningar när att det handlar om barn. Det visar SVT Nyheters granskning av 100 asylbeslut.

Den senaste tiden har allt mer kritik kommit mot att man använder en ny omstridd metod – knäröntgen – för att göra de medicinska bedömningarna.

I december stoppades åldersbedömningarna av flickor efter stark kritik mot metodens tillförlitlighet, men undersökningarna av pojkar fortsätter.

Åldersbedömningar av asylsökande

Migrationsverkets regler säger att de ska göra en samlad bevisprövning om ungdomars ålder. Där ska de ta hänsyn till eventuella dokument, ungdomens egen berättelse och yttranden från socialtjänsten. I sista hand kan de be om en medicinsk åldersbedömning.

– Det är väldigt viktigt att vi gör en sammanvägd bedömning, särskilt när det gäller åldern, säger Migrationsverkets processledare på kvalitetsavdelningen, Daniel Salehi.

Går emot socialtjänstens bedömning

Men SVT Nyheter begärde i oktober ut de 100 senaste besluten om uppehållstillstånd som Migrationsverket fattat om ensamkommande barn och ungdomar från Afghanistan.

I 66 fall framgår det tydligt vad socialtjänsten svarat.

I många fall är de osäkra, men i 42 fall uttalar sig socialtjänsten med större säkerhet, och bedömer att det här handlar om barn eller ungdomar under 18 år.  

I en majoritet av de 42 fallen görs det en medicinsk åldersbedömning som går emot socialtjänstens bedömning. Bara tre av dessa 42 blir sedan bedömda som barn av Migrationsverket och får permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd.

Bortser från psykosociala utvärderingar

Genomgående i besluten är att handläggarna på Migrationsverket lägger stor vikt vid de medicinska åldersbedömningarna och bortser från vad socialsekreterare, god man eller familjehem skriver i sina intyg.

De bortser också från psykosociala utvärderingar av läkare eller barnpsykologer. Vid upprepade tillfällen skriver Migrationsverkets handläggare att de inte anser att socialtjänstens bedömningar är tillräckligt vetenskapliga.

”Ska inte förekomma”

Daniel Salehi på Migrationsverket säger att de ska ta in allt. Men när vi visar honom formuleringarna i besluten, säger han:

– Generellt ska det här inte förekomma, att uppgifter som finns i ärendet inte värderas. Om det gör det måste vi titta på det.

Bara i ett enda fall står det i beslutet att Migrationsverket lägger någon vikt vid socialtjänstens yttrande. Det gäller ett fall där socialtjänsten bedömer att ungdomen antagligen är över 18 år.

Så gjordes undersökningen

SVT har gått igenom de asylbeslut som i oktober 2017 var Migrationsverkets senaste 100 beslut om ensamkommande. SVT har läst och kodat både underlagen som det refereras till i beslutet och själva beslutet.

Exempel på underlag, förutom personens egen berättelse, är socialtjänstens utredning, inlagor av gode män, familjehem, skola men också Rättsmedicinalverkets medicinska åldersbedömningar.

De uppgifter som vi kodat när det gäller beslutet är om personen får permanent- eller tillfälligt uppehållstillstånd eller om personen ska utvisas och om Migrationsverket gör bedömningen att personen är under eller över 18 år.

Det vi granskade var vilken information som ligger till grund för Migrationsverkets åldersbedömning och vilken vikt de olika underlagen ges i den.

Agenda om åldersbedömningar

I Agendas säsongspremiär på söndag 14 januari intervjuas Elias Palm, metodansvarig på Rättsmedicinalverket för åldersbedömningar, om kritiken mot metoden. Se det klockan 21.15 i SVT2 eller på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åldersbedömningar av asylsökande

Mer i ämnet