Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Fouad Yucefi om hur mandatfördelningen i Europaparlamentet skulle se ut, om SVT/Verians senaste väljarbarometer skulle stå sig. Foto: SVT

SVT/Verian: Socialdemokraterna tappar stöd inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

Alla riksdagspartier ser ut att bli kvar i Europaparlamentet men Socialdemokraterna har en statistisk säkerställd nedgång i opinionen jämfört med för fyra veckor sedan, det visar SVT/Verians väljarbarometer för EU-valet.

SVT:s senaste väljarbarometer för EU-valet publicerades den 6 maj. Då såg Liberalerna ut att åka ur parlamentet. Även Kristdemokraterna och Centerpartiet låg farligt nära spärren. I den nya mätningen som Verian gjort på uppdrag av SVT ökar stödet för alla tre partierna även om ingen av förändringarna är statistiskt säkerställda.

Mätningen visar en statistiskt säkerställd förändring, det handlar om Socialdemokraternas nedgång. Foto: SVT Grafik
EU-val 2024

En förändring som däremot är tydligare är att Socialdemokraterna tappar i stöd. Partiet går från 29,7 procent till 25,1 procent. Vid senaste EU-valet 2019 fick S 23,5 procent av rösterna vilket betyder att de enligt denna mätning inte ligger statistiskt säkerställt över sitt valresultat.

– Socialdemokraternas nedgång beror på flera faktorer. Miljöpartiet och Vänsterpartiet går bra och utmanar partiet med välkända kandidater samtidigt som S har en utmaning med att mobilisera sina egna väljare, säger Per Södermalm opinionsansvarig på Verian.

Mindre partierna ser ut att tappa mandat

Sverige har 21 mandat i Europaparlamentet. Om denna väljarbarometer skulle stå sig skulle det innebära att SD, S och V skulle få ett till mandat jämfört med idag medan C, KD och MP skulle tappa varsitt mandat.

– EU-valrörelsen har kommit igång på allvar och röstviljan ökar. Att det rör på sig i väljarkåren är därför inte så förvånande. Det är en kort och intensiv valrörelse där mycket fortfarande kan hända, säger Per Söderpalm.

Så många mandat skulle partierna få

V – 2

S – 6

MP – 2

C – 1

L – 1

KD – 1

M – 4

SD – 4

Källa: Valforskningsprogrammet, Göteborgs universitet

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Verians väljarbarometer baseras på cirka 1 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti kommer du rösta på i årets val till Europaparlamentet?”

Deltagarfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

Väljarbarometern genomfördes 22 – 28 maj 2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet