Foto: Fredrik Sandberg/TT

Synskadade fick fel valsedlar – ”Djupt olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Valmyndighetens punktskriftskuvert, som ska göra det möjligt för synskadade att välja parti, kan innehålla andra valsedlar än vad som står på kuverten. Det betyder att synskadade kan ha röstat fel i årets riksdagsval.

”Detta visar tydligt att synskadade väljare fortfarande inte har samma möjligheter att delta på samma villkor i den svenska demokratin”, säger Synskadades Riksförbunds ordförande Niklas Mattsson i ett pressmeddelande.

Tre personer har hört av sig till förbundet och uppgett att det har legat ett annat partis valsedel i kuvertet.

”Detta innebär att det är stor risk att synskadade omedvetet kan ha röstat på ett annat parti än de avsett. I ett val som är så jämnt på riksnivå och i många kommuner kan dessa felröster avgöra valet. Det känns som att synskadades rösträtt inte tas på allvar ens av Valmyndigheten, så ska det inte vara i Sverige år 2022”, fortsätter Mattsson.

Myndigheten: Behöver utredas

Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten, har tagit del av nyheten och tycker att det är ”djupt olyckligt”. Myndigheten har varit i kontakt med Synskadades Riksförbund och bett dem att uppmana personer som eventuellt har fått felaktiga utskick att höra av sig.

– Jag kan bekräfta att vi sedan dess har fått in en sådan rapport från en väljare. Vi måste förstås utreda vad som har hänt och om det har brustit.

Hon säger att det här problemet inte hade behövt uppstå om det inte vore för valsedelssystemet.

– Det är en manuell process där de här valsedlarna handplockas och skickas ut till personerna. Det är av yttersta vikt att det blir korrekt, men som i alla processer där människor är inblandade så går det inte att utesluta att det blir fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.