Hör Josefin Nilssons syster berätta om missbruket i Skavlan: ”Det var mycket tabletter”. Foto: Jan Collsiöö/TT/Pernilla Thelaus /Monkberry

Systern om Josefin Nilssons tablettmissbruk

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått fyra år sedan artisten och skådespelaren Josefin Nilsson gick bort, bara 46 år gammal. Nu berättar Marie Nilsson Lind om systerns tablettmissbruk i SVT:s Skavlan.

– Hon kom in i ett tillstånd som kallas PTSD, och fick mycket ångest.

Josefin Nilsson avled år 2016 efter en tids sjukdom. Hennes liv skildrades under våren 2019 i SVT:s dokumentär ”Josefin Nilsson — Älska mig för den jag är” som väckte starka reaktioner och även fälldes av granskningsnämnden för intrång i privatlivet.

I Skavlan berättar Marie Nilsson Lind om systerns ångest och missbruk med tabletter.

Skavlan

– Hon kom in i ett tillstånd som kallas PTSD, och fick mycket ångest. Hon blev rädd för allting. Till och med för att stå på scen som hon älskade över allt annat.

”Hon älskade livet”

– Vilken sorts missbruk handlade det om? frågar Fredrik Skavlan i programmet.

– Det var mycket tabletter. Josa var en sådan person som aldrig kunde vara lagom med någonting. Hon älskade livet och älskade fest och ville inte gå hem när det var fest. Hon ville att det skulle fortsätta. Och så är inte livet, säger Marie Nilsson Lind.

Se intervjun med Josefin Nilssons syster i klippet ovan. Skavlan sänds fredag den 28 februari och går att se på SVT Play från klockan 17:00 på fredag.

Josefin Nilsson

• Föddes på Gotland 1969.

• Var medlem i den gotländska gruppen Ainbusk som slog igenom med låten ”Jag mötte Lassie” 1990.

• Gav ut soloalbumet ”Shapes” 1993 med text och musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

• Tävlade i Melodifestivalen 2005.

• Spelade i Måns Herngren och Hannes Holms filmer ”Adam & Eva (1997) och ”Det blir aldrig som man tänkt sig” (2000).

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skavlan

Mer i ämnet