Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, utrikesminister Margot Wallström (S) och riksdagsledamoten Anna Thalén Finné (M). Foto: TT / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Wallström KU-anmäls av KD och M

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledmöter från både Kristdemokraterna och Moderaterna, anmäler utrikesminister Margot Wallström till Konstitutionsutskottet efter stormen kring Kommunals lägenhetsuthyrning till Wallström.

”Konstitutionsutskottet bör granska om utrikesminister Margot Wallström försatt sig i ett beroende till ett fackförbund genom sin boendesituation och därigenom handlat på sådant sätt som kan rubba förtroendet för henne”, skriver kristdemokraten Caroline Szyber i sin anmälan.

– Jag tycker att Konstitutionsutskottet måste titta på om Wallström har försatt sig i en beroendeställning genom att ta en bostad som är så tydligt knuten till hennes tjänst som utrikesminister, säger hon till SVT.

Vill veta om förtroendet har rubbats

– Jag tycker att det är olämpligt. Jag tycker att det är viktigt Konstitutionsutskottet tittar på om förtroendet för henne har rubbats.

Hon redogör dessutom för bakgrunden av historien sin anmälan. Därskriver Caroline Szyber att institutet mot mutor vill ha utrett om det kan vara ett mutbrott. Hon tar även upp bostadsbristen: ”Att erhålla ett förstahandskontrakt på ett centralt läge i Stockholm innebär för de flesta en lång kötid”.

Också Moderaternas bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén Finné KU-anmäler Wallström.

– Jag vill veta vad utrikesministern egentligen har för relation till Kommunal, som är en intresseorganisation med en politiska agenda.

I sin anmälan skriver Ewa Thalén Finné att Wallströms oberoende kan ifrågasättas. Hon tar som exempel att Wallström i framtiden skulle hamna i en konflikt med internationella förgreningar som skulle kräva att utrikesministern agerar.

”Är vi helt säkra på att utrikesministern i ett sådant läge inte har med sig, någonstans i bakhuvudet, att hon bor i en lägenhet som ägs av Kommunal?”, skriver hon i anmälan.

– Jag vill att Konstitutionsutskottet tittar på hur det här förhåller sig till regeringsformens krav på statsrådens oberoende och de allmäna krav som kan ställas på att statsråd inte ska agera på ett sätt som riskerar att skada förtroendet för dem, säger Ewa Thalén Finné till SVT.

Skyller på varandra

Efter en rad avslöjanden från Aftonbladet kring Kommunals verksamheter framkom det att Margot Wallström är en av de som har fått en lägenhet trots att fackförbundet inte har släppt en enda lägenhet till den vanliga bostadskön på 16 år. Margot Wallström hävdar att hon krävde garantier att Kommunal även lämnade lägenheter till den kommunala bostadskön vid tillfället då hon tackade ja till erbjudandet. Ordförande Annelie Nordström har i sin tur sagt att utrikesministern ”måste ha missförstått”.

Hårt kritiserad

Utrikesministern har fått möta hård kritik efter avslöjandet, men även stöd från partikollegan och Karlstadspolitikern Christian Norlin som sade  att han var med under mötet och vittnade om att Margot Wallströms version är sanningsenlig.
– Margot frågade inte bara en utan flera gånger så att allting verkligen skulle vara enligt regelboken. Hon ville absolut inte få någon förmån, sade han.

I går bröt statsministern Stefan Löfven tystnaden när han sade att det hade varit bättre om Margot Wallström inte hade valt just den lösningen för att hitta ett boende.

– Jag tycker det hade varit bättre om hon ordnat bostad på annat sätt. Inget formellt fel är vad jag vet begånget, men det hade varit bättre, sade Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalen inom Kommunal

Mer i ämnet