• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Under Faluns nationaldagsfirande ska 32-åriga Talayeh Shabanifard få diplom för sitt nya medborgarskap. Foto: TT/Privat

Talayeh Shabanifard är Faluns vip-gäst på nationaldagen

Uppdaterad
Publicerad

Under nationaldagen uppmärksammas tusentals nya svenskar i kommunernas medborgarskapsceremonier. En av dem är Falunbon Talayeh Shabanifard, som kom till Sverige för sex år sedan.

– Det visar att vi är ett land och att alla är svenskar, oavsett hur länge vi har varit det, säger hon.

Enligt en färsk undersökning har antalet svenskar som firar nationaldagen ökat under de senaste åren – och allra mest bland svenskar med utländsk bakgrund.

En förklaring kan vara medborgarskapsceremonin, som enligt en lag från 2015 ska erbjudas alla de som har fått svenskt medborgarskap under året som gått. Ceremonin arrangeras i kommunal regi, och kommunerna bestämmer själva hur den ska se ut.

Sveriges nationaldag 2017

”Ska känna sig som vip-gäster”

I Falun har medborgarskapsceremonier hållits långt innan den nya lagen kom till, och fram till i år har den varit en del av det gemensamma nationaldagsfirandet på scenen vid Falu Gruva. Men i år har kommunen tänkt om. Ceremonin äger istället rum i Världsarvshuset, dit endast de inbjudna är välkomna, tillsammans med familj och vänner.

– Vi vill ha en sluten ceremoni för våra nyblivna medborgare, så att det blir mer personligt. De ska känna sig som våra vip-gäster under dagen, säger Emma Norman, kommunikationsstrateg på Falun kommun.

LÄS MER: Komikerns lista: 7 skumma grejer med Sverige

Sökte hundra jobb – utan svar

En av de speciella gästerna är 32-åriga Talayeh Shabanifard, som bytte mångmiljonstaden Teheran för ett lugnare Falun för sex år sedan.

– Jag har varit vid Falu Gruva nästan varje nationaldag sen jag kom hit, mest för att få ta del av den fina stämningen. Och för att känna mig stolt över den jag är och var jag befinner mig, säger hon.

Men vägen dit har inte varit lätt. Under sitt första år i Sverige sökte Talayeh Shabanifard runt hundra jobb, utan att få ett enda svar.

Kanske berodde det på att hon saknade ett svenskt kontaktnät, eller att företagen var rädda för att anställa någon som inte pratade perfekt svenska, tänkte hon.

– Men jag blev lite förvånad, eftersom jag har en hög utbildning som webbingenjör, och flera års erfarenhet från Iran.

”Visar att alla är svenskar”

Istället för att ta hjälp av Arbetsförmedlingen började Talayeh Shabanifard söka upp egna möjligheter. Via kommunens hemsida hittade hon tillslut en praktikanttjänst på sex månader, och blev för första gången kallad på intervju. Med jobbet lärde hon sig bättre svenska, och blev en del av ett socialt sammanhang.

Trots att omställningen var svår till en början, tycker hon att det svenska samhället har välkomnat henne.

– Jag har lärt mig att älska Falun, den fina naturen, och att människor är så öppna, säger hon.

Under dagens ceremoni tar Talayeh Shabanifard emot sitt diplom tillsammans med sin partner och hans familj.

– Det är fint att ceremonin hålls under nationaldagen, det visar att vi är ett land och att alla är svenskar, oavsett hur länge vi har varit det.

LÄS MER: Därför firar vi nationaldagen just den 6 juni

En känsla av gemenskap

Av de 256 personer i kommunen som har fått svenskt medborgarskap under året har bara 42 Falunbor anmält sig till ceremonin. Men när SVT Nyheter pratade med Emma Norman dagen innan tror hon att fler kommer att droppa in.

– Det känns jättespännande och lite pirrigt! Vi har fått glada reaktioner på ceremonin tidigare, och det finns en stark känsla av gemenskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nationaldag 2017

Mer i ämnet