Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär en överbelastningsattack? Måns Jonasson reder ut i klippet. Foto: Thomas Winje Øijord

Teknikstrul hos flera samhällsaktörer

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen och torsdagsförmiddagen förra veckan drabbades flera samhällsaktörer av teknikstörningar.

SVT har drabbats av vad som verkar vara en överbelastningsattack.

Detta efter en annan attack mot flera aktörer för precis ett år sedan – även då på alla hjärtans dag.

Det var på onsdagskvällen som SVT:s it-system började strula. Problemen tilltog på torsdagsmorgonen och stundtals låg nätverk helt nere.

Enligt teknikchefen Adde Granberg verkar det handla om en överbelastningsattack mot SVT.

– Vi jobbar såklart med att minimera skadorna och aktiverar backupsystem, säger han till SVT Nyheter.

SL och polisen har också problem

Polisen vittnade också om teknikproblem som började på torsdagsförmiddagen. Bland annat var myndighetens e-tjänster drabbade. Men enligt presstjänsten rörde det sig inte om någon yttre påverkan och vid lunchtid var problemen åtgärdade.

Även SL har haft problem med sin tjänst ”Reseplaneraren” som inte fungerat. ”Vi vet inte orsaken” skriver SL:s presstjänst i ett mejl.

Under onsdagen drabbades även Transportstyrelsen och 1177 av driftstörningar.

”Anonymous Sudan” tar på sig it-attackerna

För ett år sedan, 14 februari 2023, utsattes SVT:s sajt tillsammans med andra mediesajter. Då hade vårdsajter attackerats veckan innan. I båda fallen ska det ha rört sig om överbelastningsattacker.

En grupp som kallar sig ”Anonymous Sudan” hävdade då att de låg bakom attackerna och hänvisade till koranbränningarna i Sverige. På deras Telegramkanal publicerade de förra året ett inlägg där kontot önskade ”Glad alla hjärtans dag”.

För två dagar sedan la samma grupp ut ett inlägg den 13 februari la där de skriver: ”På varje alla hjärtans dag kommer det här att vara det värsta minnet för Sverige. Glad alla hjärtans dag” .

Kontot har även publicerat bilder på när 1177 låg nere och skriver: ”Vi har utfört en mycket stor cyberattack mot sjukvårdsinfrastrukturen i Sverige, och denna attack sammanfaller med årsdagen för Alla hjärtans dag 2023.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måns Jonasson förklarar hur hackare kan utsätta webbplatser för överbelastningsattacker: ”Om väldigt många försöker komma in samtidigt så kommer ingen in” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.