Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Olika aktörer försöker destabilisera Sverige”. Hör säkerhetsanalytikern Hans Brun om Irans inblandning i Sverige. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Terrorforskaren: Vi får förutsätta att uppgifterna har substans

Uppdaterad
Publicerad

Israels underrättelsetjänst pekar ut de svenska nätverken Rumba och Foxtrot för att samarbeta med Iran. Uppgifterna ska tolkas med försiktighet, men tas på allvar, menar terrorforskaren Hans Brun.

– Man ska alltid vara försiktig med information från andra nationer. De har sina intressen – vi har våra.

Foxtrot och dess ledare Rawa Majid arbetar numera för Iran, enligt ett uttalande från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som SVT har tagit del av.

Under torsdagen bekräftade säkerhetspolisen att Iran använder kriminella nätverk för att utföra våldshandlingar i Sverige och i andra stater – men namngav inga nätverk.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Terrorforskaren: Är naturligtvis allvarligt

Hans Brun lyfter att det generellt finns en tradition av att använda kriminella nätverk och terrornätverk som ombud för olika nationer som vill osynliggöra sin egen inblandning.

Han säger även att uppgifterna bekräftar en tes som säkerhetspolitiska analytiker länge jobbat med. Nämligen hypotesen att det finns statsaktörer som har ett finger med i spelet när det kommer till gängens skjutningar och sprängningar.

Hur allvarligt är det?

– Det är naturligtvis allvarligt. Det är indirekt en indikation på att olika aktörer försöker destablisera Sverige, säger han.

Trots brasklappen att vara försiktig med information från andra länder, oavsett om de är vänligt sinnade eller ej, betonar Brun att man bör ta uppgifterna på allvar.

– Vi får förutsätta att det finns substans i det här, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjd terrorhotnivå Sverige

Mer i ämnet