Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Där väljer jag Jimmie Åkesson framför Annie Lööf” – hör Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström om samarbetet inom oppositionen. Foto: TT/TT

Tobias Billström: Därför väljer jag Jimmie Åkesson framför Annie Lööf

Uppdaterad
Publicerad

Tobias Billström (M) väljer Jimmie Åkesson (SD) framför sin forna allianskollega Annie Lööf (C) – men förnekar att det finns ett blågult block.

I en intervju med Politikbyrån berättar den tidigare migrationsminstern också om när Fredrik Reinfeldt tog offentligt avstånd från hans uttalande om att volymen av invandrare bör minskas.

Magdalena Andersson (S) har valts till statsminister, men kommer att regera på en budget som förhandlats fram av M, SD och KD. Men hur enad är oppositionen egentligen?

Jimmie Åkesson har i flera intervjuer tryckt på att det finns en bred samsyn i oppositionen, men enligt Moderaternas gruppledare Tobias Billström finns det fortfarande stora skillnader mellan partierna.

– Det är naturligt. Vi tycker olika på ett antal punkter men Moderaternas uppfattning har hela tiden varit att man ska kunna samtala och samarbeta med alla. Det ingår i den parlamentariska strategi som vi la fast efter 2019. Och det handlar inte bara om Sverigedemokraterna, vi har gjort massor av uppgörelser med till exempel Vänsterpartiet.

Finns det ett blågult block som Jimmie Åkesson säger?

– Nej det tycker jag inte, därför att det är inte frågan om att formera något nytt block utan det handlar om att diskutera över partigränserna. Vi tycker att det framför allt är viktigt att vi får genomslag för vår politik.

Därför väljer Billström Åkesson före Lööf

Men om du måste välja, blir det Annie Lööf eller Jimmie Åkesson?

– Jag tycker att den frågan är rätt intressant därför att det handlar om i vilket sammanhang. Pratar du om statsminister vill jag inte ha någon av dem, utan jag vill ha Ulf Kristersson som statsminister, säger Tobias Billström och fortsätter:

– Pratar du om att göra upp enskilda frågor ja då graviterar Centerpartiet åt ett håll och Sverigedemokraterna åt ett annat. Just nu har vi skapat en budget tillsammans med Sverigedemokraterna och där väljer jag naturligtvis Jimmie Åkesson över Annie Lööf.

”Tog avstånd från mig”

Att M och SD förhandlat fram en budget tillsammans var tidigare otänkbart. 2013 var SD paria och Tobias Billström, som då var migrationsminister, väckte starka reaktioner för ett uttalande om att volymen av invandrare måste minskas.

Kritikerna menade att migrationsministern lagt sig för nära Sverigedemokraterna.

Men kritiken kom även från det högsta ledet i det egna partiet – kort efter intervjun sändes gick Fredrik Reinfeldt ut och tog offentligt avstånd från Tobias Billströms uttalande.

– Fredrik Reinfeldt var inte ensam om det, även Stefan Löfven tog avstånd från mig i väldigt hårda ordalag. Ordalag som han kanske fick äta upp som statsminister lite senare när han behövde genomföra de här förändringarna jag har pratat om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politikbyrån

Mer i ämnet