MP-politikerna Annika Lillemets, Valter Mutt och Carl Schlyter har samtliga valt att tacka nej till att kandidera till riksdagen inför valet nästa höst. Foto: TT

Tunga MP-politiker hoppar av inför nästa val

Uppdaterad
Publicerad

Carl Schlyter, Valter Mutt och Annika Lillemets, tre av Miljöpartiets mest högljudda interna kritiker, har samtliga valt att tacka nej till att kandidera till riksdagen inför valet nästa höst. Miljöpartiet slipper därmed tre jobbiga röster, men riskerar samtidigt att avhoppen återigen sätter fokus på partiets svikna löften.

– Partiet har tagit en riktning där vi inte längre står för de ideal som jag gick med för att genomdriva, och nu ligger vi väldigt långt ifrån det som jag vill stå för, säger Carl Schlyter till SVT Nyheter.

– Det känns inte längre som att jag kan acceptera den linje och riktning som partiet har tagit efter de beslut som vi har tagit under den här mandatperioden, och efter det som vi kommer att gå till val på.

De fyras gäng

Schlyter ingår i det som har kallats för ”de fyras gäng” bland Miljöpartiets riksdagsledamöter. Ett gäng som förutom Schlyter, Mutt och Lillemets består av riksdagsledamoten Jabar Amin. De har genomgående kritiserat Miljöpartiets ledning för att ha svikit partiets ”själ” på en rad avgörande punkter.

Det handlar exempelvis om att Miljöpartiet har gått med på att sälja kolkraft i Tyskland, att de har accepterat en helomsvängning i flyktingpolitiken, och att de har varit med om att föra en försvarspolitik som går stick i stäv med partiets linje, där värdlandsavtalet med Nato är en av de vassaste naglarna i ögat.

LÄS MER: Intern kritik i Miljöpartiet mot migrationspolitiken

Maktens pris har varit högt

Allt detta har varit ett pris för att kunna fortsätta vara en del en regering tillsammans med Socialdemokraterna.

– Makt har man bara om man är villig att lämna den ifrån sig, om man är villig att offra makten för enskilda sakfrågors skull. Men om de man förhandlar med vet att man tänker sitta kvar till nästan varje pris så får man mycket mindre inflytande, säger Carl Schlyter.

Carl Schlyter, och de tre övriga, har under den här mandatperioden varit en tacksam röst för media att använda i skildringen av partiets ofta intensiva och högljudda kritik.

SVT Nyheter har talat med såväl Valter Mutt som Annika Lillemets som båda meddelar att de har valt att inte kandidera till riksdagen inför nästa val, men de vill i dagsläget inte kommentera detta vidare. Jabar Amin säger till SVT Nyheter att han ännu inte har bestämt sig.

TV: Fem stora MP-nederlag

Tror att det kan påverka partiet

Att nu tre av partiets fyra mest profilerade internkritiker lämnar inför nästa val tror Carl Schlyter kan få betydelse för partiet.

– Det kan nog få en viss påverkan. Varje parti behöver högt uppsatta som vågar ifrågasätta den för stunden rådande normen. Man måste ha människor som har djup förankring i partiets rötter för att veta att man inte hamnar på fel spår. Så det här oroar mig lite, säger Carl Schlyter.

SVT Nyheter har sökt Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.