Ulf Kristersson: Jag var beredd att utmana Åkesson i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelade Ulf Kristersson (M) att han ger upp försöken att få stöd som statsminister.

–Jag förstår om en och annan alliansväljare är besviken för att vi inte kan byta regering, säger han i SVT:s Agenda.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger han gjort vad han kunnat, för den här gången i alla fall. Nu är det upp till talmannen att bestämma vem som får möjligheten att pröva sina möjligheter att bilda en regering som kan tolereras i riksdagen.

Det är mycket möjligt att sonderingsuppdraget nu går till Stefan Löfven. Är ni beredda till samarbete över blockgränsen på det sätt ni anser att Stefan Löfven inte varit?

Regeringsbildningen

– Jag har hela tiden sagt att jag inte tänker medverka till att Socialdemokraterna fortsätter regera Sverige. Där är jag kristallklar, säger Ulf Kristersson.

Samlingsregering endast för krislägen

Han tror inte heller på lösningen med en blocköverskridande koalition som Centerpartiet och Liberalerna förespråkar.

– Samlingsregeringar har man i allvarliga krislägen, där är vi inte. Jag är mycket rädd för regeringar som bara kan komma överens om en sak: att regera, säger han.

Beredd att utmana Åkesson

Ulf Kristersson säger att inte skulle ha lagt fram sitt förslag till C och L om han inte hade trott på det. Men han insåg att risken fanns att de skulle svara nej.

Han delar inte den oro Annie Lööf och Jan Björklund har om att en alliansregering i minoritet skulle ge Sverigedemokraterna inflytande.

– Jag känner mig trygg i mina värderingar. Jag skulle ställa alliansens politik inför riksdagen och väldigt mycket av den politiken skulle ha goda chanser att gå igenom. 

Men Jimmie Åkesson säger att han skulle rösta ner en sådan regering?

–Jag hade varit beredd att utmana både Jimmie Åkesson och Stefan Löfven skarpt i riksdagen.

Inte aktuellt med SD-samarbete

I ett par skånska kommuner där Sverigedemokraterna gått fram starkt har samtal inletts mellan SD och M. Men det är inte aktuellt att ändra partilinjen i den frågan, enligt Ulf Kristersson.

– Man ska inte samarbeta med Sverigedemokraterna om man inte delar deras värderingar, och det gör inte Moderaterna.

Se hela intervjun med Ulf Kristersson i SVT:s Agenda i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet