Ulf Kristersson (M): ”Vi är inte ute efter att spräcka regeringen”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget Almedalen i år – istället intervjuas partiledarna i SVT:s Morgonstudion. I dag var det moderatledaren Ulf Kristerssons tur och på agendan stod framförallt migrationsuppgörelsen – som riskerar att spräcka regeringen.

När Ulf Kristersson besökte Morgonstudion under tisdagen pratade han bland annat om den infekterade migrationsuppgörelsen. Frågan var även fokus när både Jimmie Åkesson (SD) och Isabella Lövin (MP) medverkade under måndagens program.

Moderaterna förhandlar just nu tillsammans med de övriga borgerliga partierna och Socialdemokraterna om framtidens migrationspolitik – en fråga som splittrar regeringen.

Miljöpartiet är starka motståndare till regeringens förslag om ett tak för den årliga migrationen och ekonomiska villkor vid anhöriginvandring – och enligt uppgifter hotar de med att lämna regeringen om förslagen antas – vilket i teorin skulle ge Moderaterna en chans att fälla Löfven.

”Inte ute efter att fälla Löfven”

– Om regeringen spricker går frågan tillbaka till talmannen. Vi är inte ute efter att spräcka någon regering. Att vi inte gillar den här regeringen, det är välkänt. Men vårt syfte är sakpolitiken, kommenterade Ulf Kristersson saken i Morgonstudion.

Enligt M-ledaren är det viktigaste för Moderaterna att migrationspolitiken stramas upp och att färre människor tillåts invandra.

– När Socialdemokraterna har sagt att de är beredda att förhandla med oss även utan Miljöpartiet – då finns det tekniskt sett en sådan möjlighet. Det välkomnar vi – men då måste det vara en skarp förhandling om riktig lagstiftning. Inte ett allmänt utkast som sedan ska skickas till Miljöpartiet för revidering.

”M och S står nära varandra i frågan”

Ulf Kristersson säger att Socialdemokraterna och Moderaterna står nära varandra i migrationsfrågan och tycker att båda regeringspartierna måste bestämma sig för vilken politik regeringen ska stå för.

– Socialdemokraterna säger att de tycker ungefär som vi men bedriver motsatt politik i regeringen och det beror förstås på att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker fundamentalt olika. Hade de stått upp för sin egen politik så finns förutsättningar för att diskutera. Men då kan inte Miljöpartiet ha vetorätt efter en sådan överenskommelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.