Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är Centern och Liberalerna som nu ska fatta sitt beslut” sa Ulf Kristersson (M) i Aktuellt. Foto: SVT

Ulf Kristersson (M): ”Man kan rösta ja eller nej på mig som statsminister”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kan komma att bli ny statsminister. I dag meddelade nämligen talmannen att riksdagen kommer hålla en omröstning om det nästa vecka. Men i Aktuellt ville Ulf Kristersson (M) inte säga något om sina chanser.

Bara några timmar efter att talmannen hade meddelat att han inte kommer att dela ut fler sonderingsuppdrag, utan låta riksdagen ta ställning till Ulf Kristersson (M) som statsminister, stod det klart att Kristersson (M) inte har stöd från Centern och Liberalerna.

Hur känns det nu?

– Det här handlar inte om mitt känsloliv. Det här handlar om att vi ska ha respekt för väljarna. Det har gått två månader sedan valet och Sverige förtjänar en regering. Vi kan inte prata oss ur det här i all evighet utan nu måste man pröva saker på allvar, pröva riktiga förslag som finns på bordet och rösta om dem. Så gör man i politiken. Då får man rösta ja, eller nej till mig som statsminister, säger Ulf Kristersson (M) i Aktuellt.

Jan Björklund kom med ett tydligt besked redan efter några timmar. Vilka är dina reflektioner kring det?

– Jag har inga reflektioner kring det. Vi går till omröstning i riksdagen, det är så det funkar. Vill man inte ha mig så kanske man föredrar Stefan Löfven (S). Jag tänker inte moralisera kring det. Jag står till förfogande.

Finns det något som får dig att tro att Liberalerna och Centerpartiet kommer att ändra sig?

– Det är deras beslut. Jag tänker inte moralisera över det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet