Ullenhag: ”Fler kommer vilja riva upp Saudi-avtalet”

Uppdaterad
Publicerad

När det omstridda vapensamarbetsavtalet med Saudiarabien ska omförhandlas 2015 kommer fler i regeringen att vilja riva upp det, sade Erik Ullenhag i SVT:s partigrill i dag.

Folkpartiets andra vice partiledare Erik Ullenhag pressades hårt om den svenska vapenexporten, när Svenska Freds frågade ut honom i Partigrillen. Svenska Freds ordförande Anna Ek krävde att få veta hur långt Folkpartiet är beredda att gå för att riva upp det kontroversiella vapenexportavtalet med Saudiarabien.

”Jag hoppas att vi är fler i regeringen som inser att det var ett för långtgående avtal, och att vi inte ska ha ett vapensamarbete med Saudiarabien”, sade Ullenhag.

Avtalet förlängdes 2010 av den borgerliga regeringen. Då vek Folkpartiet ner sig för sina allianskollegor. År 2015 finns en ny möjlighet riva upp det omstridda samarbetsavtalet, och då tror alltså Erik Ullenhag att fler kommer att vänt i frågan.

Regeringen presenterade förra veckan direktiven för ett utredning som under drygt två år ska se över den svenska vapenexporten. Bland annat ska utredningen titta på om Sverige ska sluta sälja vapen till diktaturer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet