Operationer av hjärtimplantat är både kostsamma och riskfyllda. Foto: SVT

Undermåliga implantat kostar sjukhusen miljoner varje år

Uppdaterad
Publicerad

Att operera ut och byta undermåliga hjärtimplantat kostar sjukhusen miljontals kronor om året. Det visar SVT:s stora granskning av implantatindustrin.

Var tredje dag tvingas svenska hjärtläkare operera bort ett undermåligt hjärtimplantat. Det är inte bara riskfyllt för patienten, det är också dyrt. Tillverkarna ersätter alltid kostnaden för den nya produkten, men vården i samband med en omoperation kan kosta omkring 50 000 kronor för en enda patient, enligt Fredrik Gadler, hjärtläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm.  

– Det rör sig naturligtvis om miljontals kronor i extrakostnader för sjukvården. Och det är pengar som man hade kunnat använda mycket bättre, till exempel genom att behandla fler patienter, säger Fredrik Gadler.

SVT granskar medicinska implantat

Specialavtal kan minska vårdkostnader

Men Stockholms läns landsting har i den senaste upphandlingen fått tillverkarna att stå för vårdkostnaden i samband med operationerna.

– Vi drev den frågan ganska hårt och fick ganska hårt motstånd av industrin, som sa: ”Nämen, då lönar det sig inte att sälja produkter om vi ska behöva betala 50 000 för att ni ska byta ut en defekt produkt.”

Vad svarade ni på det?

-Ja... ”Det hoppas jag inte ska ske så ofta.” säger Fredrik Gadler.

”Det är uselt”

SVT Nyheter har frågat de fem största landstingen och regionerna om hur deras avtal ser ut med leverantörerna av hjärtimplantat. Av dem är det bara Stockholm som har skaffat ett avtal som skyddar mot merkostnader. I övriga fyra landsting tas kostnaderna av landstingen själva.

– Det är uselt. Vi dras ju med långa köer och vill ju inte hålla på att göra om arbetet. I stället vill vi behandla patienter som är i vår kö. Det är ju skattebetalare som betalar för operationen och vårdtiden och allt merarbete, säger David Mörtsell, hjärtläkare på Skånes universitetssjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar medicinska implantat

Mer i ämnet