Unga är mer negativt inställda till porr än de i småbarnsåren. Arkivbilder. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Unga mer negativa till porr än småbarnsföräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av Sveriges unga anser att deras sexliv har påverkats av porr. Det är också den åldersgrupp som i högst utsträckning anser att porren har haft en negativ påverkan på deras sexliv, enligt SVT Nyheter och Novus-enkät.
– Det är fler som aktivt väljer att inte titta på porr och då främst i gruppen ungdomar och unga vuxna, säger sexologen Kalle Norwald.

47 procent. Så många av Sveriges 18-29-åringar anser att porr har haft en inverkan på deras sexliv. Det är också den åldersgrupp som i högst utsträckning (14 procent) uppger att porr har haft en negativ inverkan på deras sexliv. 30-49-åringarna, de som är i de så kallade småbarnsåren, är samtidigt den åldersgrupp som i högst utsträckning svarar att porr har haft en positiv inverkan på deras sexliv (20 procent).

Statistiken kommer från SVT Nyheters enkät om svenskarnas sexliv, som gjorts tillsammans med opinionsinstitutet Novus.

– Det är svårt att säga vad det här beror på. Frågan är vad som menas med negativ inverkan? Handlar det om kroppsuppfattning eller prestationskrav? Det kan handla om mognad, att man inte längre behöver söka kring vad man njuter av och är säkrare kring sin identitet och vad man tänder på. Man är också är säkrare i sin kommunikation som äldre, säger sexologen Katerina Sparr Holinkova.

”Fler väljer aktivt att inte titta på porr”

Enligt sexologen Kalle Norwald speglar siffrorna i SVT Nyheters enkät forskningsläget i dag.

– Det är fler som aktivt väljer att inte titta på porr och då främst i gruppen ungdomar och unga vuxna. Vi vet inte varför en grupp väljer att inte titta men det kanske är en moralisk ståndpunkt följd av social påverkan. Men det kan också bero på att man upplever negativa konsekvenser av att titta, säger han och fortsätter:

– Vi formas mycket i ungdomsåren och att ta avstånd eller närma sig saker är en mycket viktig del i identitetsutvecklingen. Sen blir vi alla, oavsett ålder, påverkade av den mediala diskurs som råder kopplat till saker och ting. Porrdiskussionen är förstås inget undantag.

När det gäller porr i småbarnsåldern saknas det forskning, enligt Kalle Norwald.

– Men med tidens gång kanske par önskar få ny sexuell energi eller inspiration. Det återkommer i studier att man tittar på porr just för att få inspiration för att hitta på nya praktiker att göra eller miljöer att konstruera. Detta är en företeelse som ofta uppstår i förhållanden, att vilja utvecklas tillsammans. Det är ett återkommande tema i parterapin på min mottagning. 

Kritik mot porrfilter

Den senaste tiden har porrfilter varit ett hett debattämne och flera skolor i Sverige blockerar nu pornografiskt material. Kalle Norwald tycker att lösningen är problematisk.

– Problemet är att de tekniska tillvägagångssätten som finns i dag i stor utsträckning även sorterar bort material som är viktigt för exempelvis sexualundervisningen, säger han och fortsätter:

– Filter skapar dessutom en falsk trygghet för vuxenvärlden och jag tror det är viktigare att lägga de ekonomiska resurserna på utbildning av lärarna att ta upp dessa teman. Vi uppfostrar just nu en generation med väldigt internetvana barn och ungdomar, vuxna behöver hjälpa dem att hantera obehagliga och obegripliga saker de möter på internet oavsett om det är porr, våld eller annat.

”Ska vi censurera våld också?”

Katerina Harr Holinkova är också skeptisk.

– Jag förstår tanken, vi vill skydda unga från att utsättas för porr och anstötliga filmer. Samtidigt tror jag inte att filter är rätt väg att gå då mycket positivt också filtreras bort. Problematiken handlar också om vem som drar gränsen för vad som ska filtreras bort och inte, säger hon och fortsätter:

– Jag som sexolog tror att detta kommer drabba personer som söker efter fakta kring exempelvis sexuell identitet.

Katerina Harr Holinkova tycker att vi borde jobba förebyggande och hitta nya sätt att bemöta barn som sett porr i stället för att ägna oss åt censur. Här är sexualundervisning från tidig ålder ett verktyg.

Undersökningen har gjorts av opinionsinstitutet Novus på uppdrag av SVT Nyheter. De har ställt frågor om svenskarnas sexvanor. Drygt 1000 personer har svarat på frågorna. Undersökningen är gjort på nätet och består av Novus slumpmässigt rekryterade webbpanel och deltagarfrekvensen är 58 procent. Frågan som ställts till den här artikeln lyder: Upplever du att porr har haft en inverkan på ditt sexliv?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenskarna och sexet

Mer i ämnet