Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren om unga nazisterna: ”Jag tror föräldrarna är medvetna om värderingarna” Foto: Aktuellt

Unga nazister planerar våldsdåd på nätet: ”Likheter med 90-talet”

Uppdaterad
Publicerad

De är mellan 12-16 år och i chattar på nätet planerar de våldsdåd mot pedofiler, judar och muslimer. Tidningen Expo avslöjar nu en ny högerextrem grupp i Sverige som vill sprida nazistisk propaganda.

– Det finns en likhet mellan gruppen och hur vi hade det i Sverige på 90-talet med omfattande våld i skinnskallegrupper, säger Christer Mattsson som forskar på högerextremism.

Via chattgrupper har tidningen Expo fått insyn i högerextrema ungdomsgrupper, där en 14-åring från Östergötland misstänks vara ledare för ett 20-tal andra unga.

I chattarna planeras och diskuteras våldsdåd mot i första hand pedofiler, men även svarta, judar, muslimer, transpersoner och homosexuella. Man pratar också om hur våldet ska filmas och klippas ihop med nazistisk propaganda, för att sedan spridas på sociala medier.

Christer Mattsson som forskar på högerextremism ser likheter mellan de unga grupperna och 90-talets skinheads.

– Det handlar inte om organisationer, utan subkulturer och sociala sammanslutningar, samt att det rör sig om så låg ålder. I dag är det ovanligt med unga människor i högerextrema våldsmiljöer, säger han i Aktuellt.

”Lättare att ha koll på”

Christer Mattsson menar att Säkerhetspolisen generellt sett har en bra överblick över hoten som finns i landet, men att de gruppbaserade våldsbejakande extremisterna är lättare att hålla koll på.

– De här ungdomarna hamnar någonstans mittemellan, där de naturligtvis är lättare att ha koll på än de ensamagerande eftersom de kommunicerar med varandra. Men samtidigt är det svårt att bedöma hur sannolik deras avsikt är.

Kommer från bra förhållanden

Enligt Expo kommer pojkarna från välordnade förhållanden med engagerade föräldrar.

Christer Mattsson menar dock att den högerextrema miljön alltid har varit mångfacetterad och inte burits upp av människor med sociala problem.

– Alla föräldrar som känner igen att de har barn med väldigt radikala idéer kombinerat med aggressioner bör nog fundera över vad det är för grupper de hänger i, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.