Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, och PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, diskuterade Sverigedemokraterna i Aktuellt. Foto: SVT

Kommittén mot antisemitism om SD:s framgång: ”Skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, säger i Aktuellt att han känner en oro efter Sverigedemokraternas framgång i valet.

– Normalt uttrycker sig inte kommittén mot antisemitism när det gäller enskilda partier. Men Sverigedemokraterna är så speciella och berör så många av våra frågor så där känner vi oss tvungna att säga ifrån, säger han.

Willy Silberstein pekar på att det bland Sverigedemokraternas grundare fanns personer med kopplingar till nazismen och fortsätter:

– När nuvarande ledningen gick in i SD var det ett klart nazistiskt parti. Det finns ett parti där det ständigt är skandaler med kandidater som är kända nazister, som uttrycker sig antisemitiskt, islamofobt och så vidare, säger han.

Val 2022

Willy Silberstein säger att han ser det som skrämmande att SD ökat sitt väljarstöd och uttrycker en oro för att extremistiska krafter ska få vind i seglen med anledning av partiets framsteg.

– Vi kan konstatera att när Donald Trump vann valet i USA 2016 så steg det rasistiskt motiverade våldet märkbart i USA, när Storbritannien röstade för Brexit, som också handlade en del om migration, ökade också det rasistiska våldet, säger han.

– Jag menar inte att Sverigedemokraterna på något sätt uppmanar till våld mot invandrare, men jag tror det finns en risk att det uppstår ett klimat där många människor som har rasistiska attityder känner en större frihet att säga saker och möjligen också agera våldsamt mot minoriteter.

”Gör en annan bedömning”

PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, var också i studion och inledde med att säga att han har respekt för Willy Silbersteins oro. Han ser dock annorlunda på det politiska läget.

– Jag tror att de som röstade på Sverigedemokraterna, och de som röstade på partier som vill samarbeta med SD, gör en annan bedömning. Man ser inte ett nazistparti. Man kan heller inte med hedern i behåll idag säga att SD är ett nazistparti eller ens ett särskilt radikalt parti, säger han.

PM Nilsson placerar Sverigedemokraterna i ett nordiskt politiskt mönster och jämför dem med bland annat Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet och Sannfinländarna.

– De nordiska länderna rankas, efter de högernationalistiska partiernas medverkan i central politik, fortfarande som världens mest stabila och sofistikerade demokratier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet