Björn Söder (SD) reagerade starkt på ett inslag i Aktuellt där Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, uttryckte sin oro för Sverigedemokraternas framgång i valet. Foto: SVT

Björn Söder (SD) kritiserar SVT: ”Propagandainslag”

Uppdaterad
Publicerad

SD:s riksdagsledamot Björn Söder kritiserar SVT för ett inslag i Aktuellt under tisdagskvällen där Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism medverkade.

”Public service ska banne mig reformeras i grunden!”, skriver Söder på Twitter. Nu svarar SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg.

Silberstein uttryckte sin oro för Sverigedemokraternas framgång i valet och lyfte det faktum att personer med koppling till nazism fanns bland partiets grundare.

Silberstein tog också upp den debatt han hade i P1 inför förra valet med Björn Söder som då var andre vice talman. Debatten hade temat svenskhet.

– Han hävdade med emfas att jag inte kunde vara svensk, säger Silberstein om den debatten, vilket Söder vänder sig emot.

”Willy Silberstein tillåts i SVT stå och helt oemotsagd framföra rena lögner. Helt otroligt!”, skriver Söder på Twitter.

I ytterligare en tweet skriver han:

“Nu får banne mig SVT skärpa sig och sluta med rena propagandainslag. Kvällens Aktuellt borde omgående anmälas för partiskhet. Och public service ska banne mig reformeras i grunden!”, skriver Söder på Twitter.

Foto: Twitter / @bjornsoder

Möjlig ny talman

Söder, som var andre vice talman efter valet 2014, är ett av de namn som lyfts upp som möjlig ny talman i riksdagen. Detta eftersom Moderaternas princip hittills varit att det största partiet i en regeringskonstellation får utse talman. Socialdemokraternas linje är att det är det största partiet i riksdagen som får utse talman.

Willy Silberstein kommenterar Söders uttalande på Twitter för Expressen:

– Jag är inte förvånad. SD skriker i högan sky så fort de får kritik. De bemöter inte kritiken i sak, utan hoppar ner på andra saker, säger han.

SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg bemöter nu kritiken.

”Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) ger uttryck för mycket stor oro kring vad som skulle kunna ske i spåren av valutgången. Det är en viktig nyhet som SVT Nyheter självklart ska rapportera om”, skriver hon på SVT:s Nyhetsblogg.

Här kan du läsa hela kommentaren från Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT Nyheter om debatten i tisdagens Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet