I december 2017 presenterade Socialstyrelsen en rapport som visade att den psykiska ohälsan bland ungdomar har skjutit i höjden.
I vissa åldersgrupper är ökningen över 100 procent på tio år.
– Jag tror att det beror på många saker. Främst handlar det om att vi lever i ett mycket snabbt samhälle idag, stressen tycks bara bli större och större, säger Timmy Leijen som är samtalsterapeut på ungdomsmottagningen Knuffen i Örebro.
Rädda att missa saker
På vilket sätt är stressen större idag än för tio år sedan?
– För att man idag förväntas vara online och tillgänglig hela tiden. Att inte vara online betyder att man kan missa saker och hamna utanför i det sociala livet, det i sig innebär en stor stress för många unga.
Vad leder det här till i längden?
– Att ungdomarna ständigt jämför sig själva och sina liv med andra. På sociala medier visar man gärna upp hur lycklig, duktig och framgångsrik man är, oavsett om det är sant eller inte.
– Det här gör att många kan känna en tomhet och avsaknad av saker och ting. Det kan vara väldigt svårt att skilja mellan verkligheten och online-livet, säger Timmy Leijen.
”Supersolidariska”
Ungdomar har samtidigt kanske fler möjligheter än någonsin att påverka både samhället och sin egen livssituation idag. De är inte självömkande?
– Nej, nästan alla som kommer hit behöver någon form av hjälp. En del har lättare problem, andra allvarliga. Men de vet att vi har ett hårt tryck på verksamheten, säger Timmy Leijen och fortsätter:
– Jag hör allt oftare att de säger: ”Nu mår jag bättre och borde inte komma tillbaka mer, det finns andra som har ett större behov av att få komma hit”. Ungdomar är supersolidariska och omtänksamma, säger han.