Eric Torell med Downs syndrom sköts till döds 2 augusti i Vasatan. Nu är tre poliser misstänkta för brott enligt handlingar från tingsrätten som Sveriges radio tagit del av. Foto: Janerik Henriksson-Johan Nilsson/TT

Polis misstänks för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsskjutningen av 20-åriga Eric Torell med Downs syndrom är en polis misstänkt för vållande till annans död alternativt tjänstefel. Ytterligare två poliser är misstänkta för tjänstefel. Det visar handlingar från tingsrätten som Ekot tagit del av.

– Det är korrekta uppgifter, och det framgår ju av den offentliga handling som ni har fått ut från tingsrätten, säger advokaten Anton Strand, som företräder den polis som misstänks för vållande till annans död, alternativt tjänstefel, till Ekot.

Brottsmisstankarna mot poliserna framkommer i handlingar från utredningen rörande dödsskjutningen av Eric Torell som Sveriges Radio begärt ut från Stockholms tingsrätt. Enligt Ekot framgår det i handlingarna att två poliser är misstänkta för tjänstefel och ytterligare en är misstänkt för vållande till annans död, alternativt tjänstefel. 

Slutfasen av utredning

Det var den 2 augusti ifjol som 20-åriga Eric Torell blev skjuten till döds på en innergård i Vasastan i centrala Stockholm. Polisen skickades till platsen efter att de fått larmsamtal om en man som gick omkring med ett vapen i området.

20-åriga Eric Torell hade lämnat hemmet under natten med ett låtsasvapen utan sina föräldrars vetskap. Poliserna som konfronterade Eric upplevde situationen som hotfull och sköt verkanseld.

Förundersökningen som startades efter händelsen är nu i slutfasen. Åklagaren i fallet har varit sparsam med att kommentera utredningen och har inte velat delge vilka brottsmisstankar som riktats mot poliserna.

En inte längre misstänkt

SVT Nyheter har tidigare rapporterat att fyra personer delgivits misstanke om brott. Men vad Ekot erfar är det i nuläget tre personer som är misstänkta i utredningen. En av poliserna som befann sig på platsen är inte längre misstänkt i utredningen.

Två av de brottsmisstänkta poliserna sköt mot Eric Torell medan den tredje brottsmisstänkte inte ska ha befunnit sig på platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet