Foto: TT

Uppgifter: Inget extraval

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) har beslutat att det inte blir något nyval. Källor till SVT säger att regeringen och Alliansen kommit överens om budgetregler.

Beskedet kom på en presskonferens på lördagförmiddagen – regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om en blocköverskridande överenskommelse tillsammans med allianspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Enligt uppgifter till SVT innan beskedet kom har regeringspartierna och allianspartierna kommit överens om reglerna för hur riksdagen ska rösta om budgeten, så att samma låsta läge inte dyker upp igen. Uppgörelsen ska vara på partiledarnivå, och alla partiledare och språkrör i de nämnda partierna ska ha kommit överens.

Decemberöverenskommelsen

Redan i måndags morse kunde SVT avslöja hur det har pågått hemliga förhandlingar mellan regeringen och Alliansen för att komma överens och undvika ett nyval.

Nyvalet var tänkt att utlysas nu på tisdag och hållas i slutet av mars.

Överenskommelsen

  • Den statsministerkandidat som samlar stöd från den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram.
  • En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget.
  • Utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga.
  • Överenskommelsen pekar ut tre politiska områden för samarbete och samtal.

Denna överenskommelse tillämpas för första gången i samband med att regeringen i april 2015 lägger fram vårpropositionen. Överenskommelsen gäller till och med valdagen 2022.

Källa: Socialdemokraterna.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet