Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V). Foto: TT

Jonas Sjöstedt i möte med Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Efter Jonas Sjöstedts (V) kravlista för att släppa fram Stefan Löfven (S) har de haft ett möte under tisdagen. V-ledarens pressekreterare bekräftar för SVT Nyheter att samtal förs men i övrigt är det locket på.

– Samtal pågår och de är konstruktiva, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Regeringsbildningen – i skrivande stund en fortsatt gordisk knut för Sveriges partiledare – går under tisdagseftermiddagen in i elfte timmen.

Klockan 14 i morgon avser talman Andreas Norlén att nominera en statsministerkandidat. Nu händer uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna på att Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister.

Regeringsbildningen

”Vi för samtal med Stefan Löfven”

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven ett möte någon gång mellan klockan 13 och 15 på tisdagen. Jonas Sjöstedts pressekreterare Oscar Nelson vill inte bekräfta uppgifterna men säger att förhandlingar pågår.

– Jag kan inte kommentera det, däremot kan jag säga att vi för samtal med Stefan Löfven. I övrigt har jag ingenting mer att tillägga, säger han till SVT Nyheter.

Till TT säger Stefan Löfven att han och Jonas Sjöstedt har haft konstruktiva samtal.

– Som jag sade i går har vi en överenskommelse mellan fyra partier som ger en möjlighet att Sverige kan få en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokraterna.

Han har dock inte fått något besked om stöd från V.

– Jag kan inte vara säker på det, det är bara V som kan besluta det, bollen ligger hos dem, säger han till Expressen.

Erik Nises, Stefan Löfvens pressekreterare, skriver i ett sms till SVT Nyheter att överenskommelsen med alla 73 punkter ligger fast.

”Kunde inte föra samtal med Vänsterpartiet”

”Anti-V-klausulen” i överenskommelsen mellan S, MP, C och L har fått Vänsterpartiet att se rött. SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson tror dock att Stefan Löfven hela tiden har haft koll på att Vänsterpartiet skulle kunna reagera precis så.

– Men så länge han förhandlade med Centerpartiet och Liberalerna kunde han inte föra samtal med Vänsterpartiet, eftersom de krävde att Socialdemokraterna skulle kapa banden till Vänsterpartiet, säger han.

SVT har sökt Jonas Sjöstedt som avböjer att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet