Ann Linde calls the statement an “unacceptable threat”. ”We have summoned the ambassador and we will discuss his latest statement”, she says. Foto: Claudio Bresciani/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Utrikesministern om Kinas påtryckningar på svenska medier: ”Oacceptabelt hot”

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet kommer att diskutera den kinesiske ambassadörens kommentarer om att svenska medier ”försöker provocera fram en fajt med en tungviktsboxare” i ett möte på tisdag. Det säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT Nyheter.

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt. Vi har upprepade gånger från utrikesdepartementets sida och även från min sida påtalat för den kinesiska ambassaden och för ambassadören att yttrandefriheten är grundlagsskyddad och att journalister har rätt utföra sitt arbete fullständigt fritt, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Den kinesiska ambassadören Gui Congyou har kallats upp till utrikesdepartementet och kommer bland annat att få diskutera sitt uttalande om att svenska medier och journalister lägger sig i Kinas interna angelägenheter och att relationen påminner om två boxare.

– Det är som en 48-kilos lättviktsboxare som provocerar fram en boxningsfajt med en 86-kilos tungsviktsboxare och 86-kilosboxaren utav vänlighet och god vilja uppmanar 48-kilosboxaren att sköta sig själv, säger han till SVT Nyheter.

Har kallats upp ”många gånger”

Ann Linde kallar uttalandet för ett ”oacceptabelt hot”.

– Vi har kallat upp ambassadören på tisdag där vi bland annat ska ta upp det senaste uttalandet, säger hon.

Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har tidigare sagt att de vill skicka hem den kinesiske Sverigeambassasdören, som enligt Ann Linde ”många gånger” har kallats upp till Utrikesdepartementet. Men Ann Linde tycker inte det är rätt sätt att agera gentemot Kina.

– Vi tycker inte det är den bästa vägen, även om det är allvarliga uttalanden som ambassadören kommer med. Det är viktigt att ha en direktkontakt med Kina och att vi kan vara väldigt tydliga med vad vi tycker och framför kritik. Att inte ha en ambassadör på plats tror vi är sämre för då kommer inte det här fram till Kina direkt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kina och Sverige

Mer i ämnet