Under det stora granskningsprojektet har det hittats 1.7 miljoner rapporter i världen där medicintekniska produkter misstänks ha orsakat skador. Foto: SVT

Hit kan du vända dig om du är orolig

Uppdaterad
Publicerad

SVT granskning tillsammans med ICIJ visar brister hos inopererade implantant. Här finns information om vad du kan göra vid oro.

Det är viktigt att påpeka att de allra flesta produkter är säkra och fungerar bra.

Men är du orolig, prata först med din läkare – och är du på väg att få ett implantat, fråga din läkare om vilka studier som finns och vilken erfarenhet hen har av produkten.

SVT granskar medicinska implantat

Du kan också googla produktens namn eller söka efter produkten i den amerikanska databasen Maude: https://www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfMAUDE/search.CFM

ICIJ har också skapat en databas för det här projektet som du kan söka i: https://medicaldevices.icij.org

Tänk på att databaserna innehåller händelserapporter, där man misstänker att en medicinteknisk produkt orsakat skada, men en efterföljande utredning kan visa att skadan berodde på andra orsaker.

Om du misstänker att du skadats av ett implantat

Om du vill anmäla en skada så ska du alltid först prata med din läkare. Vårdgivaren har skyldighet att anmäla händelsen till Läkemedelsverket: https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Halso---sjukvard/Medicintekniska-produkter/Rapportera-medicintekniska-olyckor-och-tillbud/

Du kan också vända dig till patientnämnden i ditt landsting: https://www.ivo.se/for-privatpersoner/om-patientnamnden/hitta-din-patientnamnd/

eller patientförsäkringen: https://lof.se/patient/anmal-en-skada/ om det gäller offentligt finansierad sjukvård. Rör det sig om ingrepp på privata kliniker så måste du först vända dig till din klinik och ta reda på vilket försäkringsbolag de är anslutna till och därefter ta kontakt med dem.

Anmäl din skada

Du kan också anmäla din skada till IVO: https://www.ivo.se/for-privatpersoner/tipsa-eller-anmala-halso--och-sjukvard/

Det internationella granskningsnätverket samlar genom ICIJ in berättelser från patienter och sjukvårdspersonal. Om du vill medverka kan du skriva här: https://medicaldevices.icij.org/p/callout/embed

Du kan också anmäla din skada till IVO: https://www.ivo.se/for-privatpersoner/tipsa-eller-anmala-halso--och-sjukvard/

Det internationella granskningsnätverket samlar genom ICIJ in berättelser från patienter och sjukvårdspersonal. Om du vill medverka kan du skriva här: https://medicaldevices.icij.org/p/callout/embed

Medicinteknisk produkt och anmält organ

Vad är en medicinteknisk produkt?

  • Medicintekniska produkter är ett stort antal produkter som används inom hälso- och sjukvården. Hit hör allt från enkla produkter som plåster, sprutor och stetoskop till stora avancerade system som till exempel magnetkameror och kirurgiska robotar.  
  • Sjukhussängar, rullstolar, men också sådant man använder själv, som glykosmätare för diabetiker, stomipåsar och inte minst sjukvårdsappar i din telefon.  Här ingår också olika former av implantat, som höft- och knäleder, pacemaker, bröstimplantat och spiraler.

Vad är ett anmält organ?

  • De anmälda organen är både privata och offentliga granskningsföretag vars verksamhet finansieras av de tillverkare som behöver CE-märkning på sina produkter. CE-märkning behövs för en mängd produkter, inte bara medicintekniska produkter, utan också exempelvis brödrostar, cement, skruvdragare, cykelhjälmar, kemiska produkter, leksaker med mera. Många anmälda organ har rätt att certifiera produkter inom flera områden.  
  • I Sverige finns två anmälda organ som certifierar medicintekniska produkter, men ingen av dem har rätt att granska högriskprodukter. Det var först i slutet av 2017 som Läkemedelsverket började ackreditera de anmälda organ som har rätt att certifiera produkter inom medicinteknikområdet. Fram till dess var det myndigheten Swedac.

Om projektet

  • 250 journalister i 36 länder har granskat den medicintekniska industrin, en bransch som omsätter miljarder dollar världen över.  
  • Granskningen görs av det internationella journalistnätverket ICIJ. Den kallas Implant Files och det är första gången som den medicintekniska branschen granskas på global nivå. Bland deltagarna i projektet finns nyhetsbyrån AP, The Guardian, British Medical Journal och Süddeutche Zeitung. Även svenska TT, finska YLE och norska Aftenposten har varit med och granskat.  
  • Sammanställningen från projektet visar bland annat:  
  • 1.7 miljoner rapporter där medicintekniska produkter misstänks ha orsakat skador.  
  • 83 000 rapporter där man misstänker att produkterna har orsakat dödsfall.  
  • Exempel på flera multinationella företag som undanhållit problem med deras produkter och i vissa fall mutat sjukvårdspersonal för att de skulle använda deras produkter.  
  • En mängd exempel på produkter där patienter stämt tillverkare, så som de 16 000 kvinnor i USA som stämde företaget Bayer efter att de fått stora problem av deras steriliseringsspiral Essure.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar medicinska implantat

Mer i ämnet