Foto: TT

Vad händer nu – överenskommelsen i fem punkter

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget nyval och nya regler ska förhindra ett nytt budgetkaos. Men vad händer härnäst? Hur påverkas skatterna? Här är fem vanliga frågor om decemberöverenskommelsen.

Vad har man kommit överens om?

  • Den tänkbara statsministerkandidat som får mest stöd i riksdagen ska släppas fram. En minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Det sker genom att övriga partier som står bakom överenskommelsen lägger ner sina röster vid budgetomröstningen.  
  • Det ska inte vara möjligt att bryta ut och stoppa enskilda frågor i budgeten, så som de rödgröna och Sverigedemokraterna gjorde förra året. Partierna ska samarbeta och samtala extra inom tre områden, energi, försvaret och pensionerna. Miljöpartiet släpps in i den så kallade pensionsgruppen, men utan vetorätt.  
  • Överenskommelsen gäller fram tills riksdagsvalet 2022 – och den gäller åt båda håll. Socialdemokraterna släpper alltså fram en alliansregering om den får mer stöd.
Decemberöverenskommelsen

Finns det oklarheter i överenskommelsen?

Egentligen inte – partierna är överens om hur regeringar ska kunna arbeta i minoritet. Innehållet i politiken kommer man att fortsätta käbbla om.

Det har diskuterats vad som händer om något av blocken börjar samarbeta med Sverigedemokraterna – i dag säger källor inom Socialdemokraterna till SVT Nyheter att man i så fall anser att överenskommelsen är bruten.

Vems budget är det som gäller?

Fram tills april 2015 gäller Alliansens budgetramar. Det innebär dock inte automatiskt att hela innehållet i alliansens budget gäller, regeringen måste däremot förhålla sig till ramarna. I vårbudgeten kan regeringen sedan lägga fram vilka förslag de vill, så länge som de har med sig Vänsterpartiet (eller Alliansen) på tåget.

Man kan inte ändra i inkomstskatterna, däremot kan man ändra andra intäkter, till exempel arbetsgivaravgifter och moms.

Vilka förändringar kan regeringen göra i vårbudgeten?

Man har ganska stora möjligheter att föra politik. Man kan dock inte röra intäkter till staten i form av inkomstskatter vilket så klart begränsar handlingsutrymmet. Större delen av reformerna skulle dock finansieras på andra sätt.

Det troligaste är att regeringen försöker genomföra så många som möjligt av sina förslag, men i mindre skala för att pengarna ska räcka. I dag vill dock ingen säga exakt vilka förslag som står eller faller.

Kommer skatterna att höjas?

Regeringen kan inte höja inkomstskatten förrän i höstens budget 2015, alltså om ett år. Däremot kan man höja andra skatter, till exempel moms eller arbetsgivaravgifter. Det är fortfarande oklart om man ska ändra skatter och avgifter, och i så fall vilka.

När det gäller konkreta förslag så påverkas bara de som ligger i budgeten, inte andra förslag där beslutar i vanlig ordning riksdagens majoritet. De röster i regeringen som SVT Nyheter har talat med i dag vill inte peka ut vad som händer med enskilda förslag, utan säger att man måste återkomma efter årsskiftet, och att det viktiga nu var att få till en uppgörelse innan den 30 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet