Foto: TT

Vänsterpartiet i Malmö: Vi vill att V fäller Löfvens regeringsplan

Publicerad

Under måndagen väntas Vänsterpartiet berätta om man tänker fälla eller släppa igenom Stefan Löfven (S) som statsminister. Inför beskedet kommer indikationer om att det dock kommer ta stopp, Vänsterpartiet i Malmö har bland annat kungjort att man tänker rösta rött.

I sociala medier pågår nu en livlig diskussion om hur Vänsterpartiet bör agera och på Facebook skriver många tidigare framträdande vänsterpartister att de anser att Vänsterpartiet bör rösta nej till Stefan Löfven som statsminister.

V:s Malmödistrikt skriver på sin hemsida att man vid ett möte under lördagen fattat ett enhälligt beslut om att stödja linjen för att trycka rött i omröstningen på onsdag.

”Vi har visionerna för ett helt annat samhälle och det är det vi ska jobba för: ett samhälle för alla, inte bara några få”, skriver styrelsen för Vänsterpartiet i Malmö på sin hemsida.

För detta partisekreteraren Pernilla Zethreus skriver: ”Att V skulle släppa fram en regering som innehåller mer borgerlig politik än när alliansen själva styrde finner jag helt uteslutet. V skulle bli en våt fläck för lång tid framöver. Svekdebatten skulle bli skoningslös.”

De kritiska rösterna inom V låter sig inte väntas på.

Den tidigare riksdagsledamoten Tanja Linderborg skriver ”klart nej från mej också”. Den tidigare riksdagledamoten Yvonne Oscarsson applåderar det beskedet. Tidigare ekonomisk-politiske talespersonen Lars Bäckström skriver också att han förordar ett nej.

”Ett rent högerpopulistiskt projekt”

Ända sedan valet den 9 september har det i stort sett varit klart att det blir S-ledaren Stefan Löfven eller M:s Ulf Kristersson som ska leda nästa regering om det inte går till extraval.

Men väldigt mycket i övrigt kring möjliga och omöjliga samarbeten och mandatflirtar har varit uppkastat i luften. De har fortsatt att sväva där – men sedan C och L i helgen slutligen har beslutat sig för att stödja Löfven kan det vara dags för landning.

V är mycket missnöjt med den uppgörelse som är tänkt som regeringsunderlag. Det innehåller enligt V allt för mycket högerpolitik och syftar dessutom uttryckligen till att utestänga partiet från inflytande, vilket V ser som en förödmjukelse.

Just detta ger Vänsterpartiet i Malmö tydligt uttryck för i sin kommuniké efter helgens möte med distriktet:

”Den överenskommelse som slutits mellan S, C, L och Mp är ett rent högerpolitiskt projekt, skriver V i Malmö och fortsätter:

”Att släppa fram en regering som så uttalat slår mot arbetarklassen, mot oss som bor i hyresrätt, mot hela den fackliga rörelsen, mot oss som är arbetslösa, eller utsätts för diskriminering och rasism för att istället gynna de som redan har; företag och höginkomsttagare – det tycker vi inte att vi kan göra.”

Sjöstedt träffar talmannen

Enligt uppgift till TT lutade det inför ett möte med V:s partistyrelse på söndagskvällen åt ett nej. Och om V aktivt röstar nej i omröstningen i riksdagen på onsdag faller hela korthuset.

På måndagen ska riksdagsgruppen träffas. Det måste ske innan partiledaren Jonas Sjöstedt möter riksdagens talman Andreas Norlén klockan 11.40.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet