Vänsterpartiets pressekreterare Aron Etzler (V) meddelar att Amineh Kakabaveh utesluts ur partiet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/SVT

Amineh Kakabaveh utesluts ur Vänsterpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill utesluta Amineh Kakabaveh, som länge varit i konflikt med partiledningen. Enligt partisekreterare Aron Etzler ska Amineh Kakabaveh inte ha deltagit i riksdagsarbetet sedan ett år tillbaka.

Klockan 10.00 under onsdagen kallade Vänsterpartiet till en pressträff där partiet, enligt pressekreteraren Åsa Mattsson, skulle meddela ett stort beslut.

Nu står det klart att Vänsterpartiet vill utesluta den omstridda riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

– Vi har sedan länge varit i en ohållbar situation där vi sedan en tid tillbaka förlorat hoppet om att det ska bli bättre, säger Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler under pressträffen.

Det är Vänsterpartiets verkställande utskott som föreslår att Amineh Kakabaveh utesluts. Beslutet tas sedan av partistyrelsen och kan omprövas av kongressen.

Har länge legat i konflikt med partiledningen

Amineh Kakabaveh, som länge legat i konflikt med partiledningen, höll på att strykas helt från riksdagslistan efter att hon drivit frågan om hedersförtryck. Därefter har frågan om hedersförtryck varit en konfliktyta internt i partiet och en fråga som partiledaren Jonas Sjöstedt pressats om.

– Det känns särskilt ledsamt eftersom Amineh är en person som har gjort stora insatser för att driva frågan om hedersvåld, säger Aron Etzler.

Enligt honom har Amineh Kakabaveh ”ofta” och ”allvarligt” skadat förtroendet för Vänsterpartiet. Sedan ett år tillbaka medverkar hon, enligt Aron Etzler, inte i riksdagsgruppens möten. I stället ska hon ha sjukskrivit sig inför varje möte. Därtill uteblev hon från statsministeromröstningen och argumenterade emot att rösta för Stefan Löfven.

– Detta fastän Vänsterpartiet innan valet var väldigt tydliga med att vi skulle göra allt för att undvika en borgerlig statsminister understödd av Sverigedemokraterna.

”Har spridit fake news”

Amineh Kakabaveh anklagas också för att sprida ”fake news”, som exempel ska hon ha påstått att det skulle ha etablerats ett islamiskt kalifat i svenska förorter, att de som kritiserar henne är islamister samt delat en högerextrem propagandafilm.

– Amineh har också vid flera tillfällen spridit falska nyheter och gett en bild av Vänsterpartiets politik som inte stämmer. Alla kan naturligtvis göra misstag men det krävs ett tydligt ställningstagande mot falska nyheter och en förändring om det ska bli trovärdigt. Vi lever i en samtid där falska nyheter är ett propagandainstrument. Vänsterpartiet vill ta sitt ansvar. Alla har rätt till sin åsikt, men man har inte rätt till sina egna fakta, fortsätter Aron Etzler.

Amineh Kakabaveh: ”Känner inte till det här”

SVT Nyheter söker Amineh Kakabaveh för en kommentar. I ett inlägg på Facebook anklagar hon partiledningen för mobbning:

”Senast i våras kallades jag av ledamoten Daniel Riazat på sociala medier för 'rasist, islamofob, antirasist och en belastning för partiet'. Detta har flera i riksdagsgruppen och partistyrelsens ledamöter gjort i många år. Det finns inga gränser för vilka påhopp den högsta ledningen har tillåtit” (läs mer här).

I en intervju med Sveriges Radio uppger riksdagsledamoten att hon inte kände till partiets beslut.

– Jag känner inte till det här överhuvudtaget. Jag fick veta att jag uteslutits via medier, säger hon till Ekot.

Där anklagar hon också partiledningen för toppstyre och för att inte vara demokratiskt.

– De flesta som stöttar mig ute i landet är förbannade, fortsätter hon.

Amineh Kakabaveh uppger att hon inte kommer gå över till något annat parti utan att hon kommer fortsätta sitt arbete i riksdagen.

– Jag är oberoende socialist, säger hon till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer