Foto: TT

Var fjärde moderatväljare har blivit positiv till SD

Uppdaterad
Publicerad

Synen på Sverigedemokraterna har förändrats efter att partiet valde att rösta för Alliansens budget och på så sätt fälla regeringen. Rödgröna väljare nedvärderar nu partiet, medan fler borgerliga väljare, bland annat var fjärde moderat, har blivit mer positiva till SD. – Opinionen är polariserad just nu, kommenterar SVT:s Mats Knutson.

Mer än var sjätte väljare, 17 procent, har fått en mer positiv bild av Sverigedemokraterna efter att partiet valde att rösta för alliansens budget och därmed fälla regeringen. Samtidigt har mer än dubbelt så många, 39 procent, fått en sämre bild av partiet. Det visar en Sifo-undersökning som SVT:s Agenda har beställt.

Det övervägande negativa förändringen visar alltså på att SD:s agerande inte var populärt bland väljarna. Det är trots detta fortfarande osäkert huruvida partiet, som fick 13 procent av rösterna i höstens val, kommer att gynnas av nyvalet i vår, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Decemberöverenskommelsen

– SD är ett litet parti, så det är fler än de som har röstat på partiet som tycker att de har gjort bra ifrån sig. Det är den gruppen de nu får försöka plocka väljare från till nyvalet, säger Mats Knutson.

”Bekräftar att opinionen är polariserad”

Det är enbart Sverigedemokraternas egna väljare som har en övervägande mer positiv bild av partiet sedan de fällde regeringens budget. Hela 88 procent uppger att det har fått en mer positiv bild, och bara 1 procent att deras uppfattning av partiet har försämrats, enligt Sifo-undersökningen.

Bland övriga partiers väljare har en majoritet antingen fått en sämre uppfattning av SD eller inte förändrat sin uppfattning åt något håll. Fler borgerliga väljare har dock överlag fått en mer positiv bild av SD, jämfört med rödgröna väljare.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson är inte förvånad över undersökningens resultat.

– Det bekräftar att opinionen är polariserad just nu. Sympatisörerna går in i de partier de känner att de tillhör, och det styr sedan vad man tycker om det här och SD:s agerande, säger Mats Knutson.

Rödgröna reagerar hårdast

På den rödgröna kanten är det ett i princip ingen av väljarna som har fått en mer positiv bild av Sverigedemokraterna efter att regeringens budget fälldes. Endast en procent av regeringspartierna Socialdemokraternas och Miljöpartiets väljare ser i dag mer positivt på SD.

– Om det för första gången på åtta år blir en rödgrön regering, som stjälps efter två månader av Sverigedemokraterna, tror jag att de rödgröna väljarna reagerar hårdast och mest negativt, säger Mats Knutson.

M-väljare själva polariserade

Utöver SD-väljarna själva är Moderaternas väljare mest nöjda efter Sverigedemokraternas agerande. Nära var fjärde M-väljare, 23 procent, har fått en mer positiv bild av SD, samtidigt som ungefär lika många, 24 procent, har fått en sämre bild av partiet.

– Det är klart att de borgerliga väljarna, framförallt Moderaterna som har varit mest förknippade med den förra regeringen, tycker att det här är bra gjort. Det har inte spridit sig ut till väljarna att det här skulle kunna vara något som äventyrar Sveriges framtid. Vi har inte nått dit i opinionsbildningen än, säger Mats Knutson.

Mer om undersökningen

På uppdrag av SVT utförde Sifo en webbenkät med sammanlagt 1.224 svarande personer. De svarande motsvarar ett representativt urval av Sveriges röstberättigade befolkning.

Undersökningen gjordes efter att Stefan Löfven i onsdags gick ut med planerna på ett nyval. De svarande fick samtidigt ange vilket parti de skulle rösta på om det var riksdagsval i dag.

Frågan som ställdes var:

”Har din syn på Sverigedemokraterna förändrats efter att partiet blockerade regeringens budget vilket fått regeringen att planera nyval i vår?”

Resultat:

(Parti: Mycket mer positiv syn / Lite mer positiv syn / Varken eller / Lite mer negativ syn / Mycket mer negativ syn / Tveksam, vet ej)

M: 6% / 17% / 49% / 5% / 19% / 4%

FP: 0% / 15% / 41% / 21% / 24 % / 0 %

C: 1% / 9% / 55% / 12% / 22% / 0%

KD: 6% / 5% / 65% / 16% / 7% / 1%

S: 1% / 0% / 32% / 14% / 52 % / 1%

V: 0% / 3% / 39 % / 19% / 33% / 6%

MP: 0% / 1% / 38% / 17% / 43% / 0%

SD: 58% / 30% / 9% / 0% / 1% / 2%

Alla väljare: 8% / 9% / 40% / 11% / 28% / 4%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet