Jörgen Karlsson, var närpolischef i södra Järva under Husbyupploppen 2013. Foto: Polisen/TT

”När som helst kan en sten komma flygande”

Uppdaterad
Publicerad

Händelserna i Norrköping och Borlänge är vardag för poliser som jobbar i utsatta områden. Att få bukt med problemen kräver insatser från hela samhället.

Bostadsområden i både Borlänge och Norrköping drabbades i helgen av oroligheter. Flera bilar sattes i brand och när polis och räddningstjänst kom till platsen utsattes de för stenkastning. Mönstret känns igen, bekräftar Jörgen Karlsson, lokalpolischef i Järfälla utanför Stockholm.

– Den gemensamma nämnaren är att det sker i socioekonomiskt utsatta områden där det finns stora ungdomsgrupper och kriminella grupper.

Stenkastning och hot mot poliser

Jörgen Karlsson arbetar just nu i Järfälla men för ett år sedan var han närpolischef i södra Järva, med bland annat förorterna Tensta, Rinkeby och Husby som arbetsområde. I just dessa områden har polis och räddningstjänst återkommande fått hantera bilbränder och stenkastning. Han berättar om den oro som ständigt är närvarande.

– Du kan ju tänka dig själv hur det känns att alltid veta att det när som helst kan komma en sten flygandes genom bilrutan när man åker på en utryckning, säger Jörgen Karlsson.

Minns upploppen i Husby 2013

Han minns speciellt de majnätter 2013 när våldet eskalerade i flera Stockholmsförorter. Där började upploppen i Husby med över 100 bilar i brand. De efterföljande dagarna spred sig upploppet till fler områden i Stockholm och även till andra städer i Sverige. 32 poliser skadades i samband med upploppen i Stockholmsförorterna och polisens insats kostade tio miljoner kronor, vilket är fem gånger mer än en vanlig vecka.

Upploppen i Husby började med missnöjet över att en 68-årig knivbeväpnad man skjutits ihjäl i sin lägenhet. Många menade att han inte hade behövt dödas för att avväpnas. Jörgen Karlsson säger att det ofta är just konkreta händelser som utlöser våld mot polis och räddningstjänst.

– Det kan också vara att kommunen gör någon förändring i stadsdelen, till exempel stänger en fritidsgård eller lägger ned en vårdcentral. En annan anledning kan vara att polisen har gjort en insats i området mot till exempel narkotikahandel.

Police fishing allt vanligare

Händelserna i Borlänge natten till måndag går under uttrycket ”police fishing”, ett fenomen som Jörgen Karlsson fått se mycket av. Det innebär att polisen eller räddningstjänsten får ett falskt larm eller en brand anläggs i syfte att få polisen på plats för att kunna attackera dem. Det handlar nästan alltid om stenkastning.

– Jobbar man i den här typen av områden så finns det i bakhuvudet hela tiden, man måste vara mentalt förberedd vid en utryckning, säger han.

Stök kopplas till lov och väder

Oroligheter i utsatta områden är också kopplade till skolverksamhet och väder. Första veckan efter skolavslutning och sista veckan på sommarlovet är högrisktider för upplopp och polisen är då beredda på stök. Även fint väder är en avgörande faktor.

Polisen är då mer på tårna men Jörgen Karlsson menar att det inte är det akuta arbetet som är viktigast utan det preventiva, för att få bukt med problemen på lång sikt.

– Det är jätteviktigt att jobba förebyggande med att bygga relationer, skapa kontakter och öka förtroendet för myndigheter. Sen måste vi ha med oss kommunen, stadsdelen och andra goda krafter som kan öka tryggheten i de här områdena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stenkastning och hot mot poliser

Mer i ämnet