Visa alla (2)

Värme, sol och regn att vänta i helgen

Publicerad

Trots att maj hittills har varit kallare än vanligt, väntar en varm och solig helg i stora delar av landet. I Norrland kommer temperaturen upp till 22-23 grader medan det i södra Sverige kommer att bli varmt, fast med regnskurar.
– I det här läget är regnet något positivt eftersom det är väldigt torrt i södra Sverige just nu, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Jämfört med tidigare statistik så har maj varit 1-4 grader kallare än vanligt, vilket kanske var lättare att märka av under början av månaden, då det till mångas förvåning till och med snöade på flera håll i landet.

Men de kalla temperaturerna ser ut att jämna ut sig eftersom nätterna blir varmare.

– Det är varmare luft som drar över hela Sverige under helgen. I Norrland kommer det att vara över 20 grader och det är även de som får mest sol. Och i Västerbotten kommer det att vara uppåt 22-23 grader på söndag, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Vänta dig regn i södra Sverige

I södra Sverige kommer det också att vara varmt – men regnigt.

– Det börjar redan i dag, fredag. Det här regnet är ganska splittrat med mycket regnskurar och åska. Lokalt kan det säkert komma lite större mängder, men det är svår att veta exakt. Det kan bli ojämnt fördelat, säger Geitskaret.

När det regnar kommer temperaturen ligga på 10-15 grader medan det kan bli uppemot 20 grader när det inte regnar.

– I det här läget så är regnet något positivt eftersom det är väldigt torrt i södra Sverige just nu och låga grundvattennivåer, säger Geitskaret.

Ostadigt nästa vecka

I början av nästa vecka kommer det vara ganska ostadigt väder med regn och regnskurar i stora delar av landet. Prognoserna mot slutet av veckan är däremot lite mer osäkra, med två alternativa utvecklingar.

– Antingen kommer det in ett lågtryck från sydost som rör sig över hela landet och som kommer ge kyla och tidvis ganska mycket regn i hela landet. Eller så har vi kvar högtrycket som finns i norr, som gör det fortsatt varmt och torrt i hela Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer